Uniunea Europeană a încheiat trei contracte de finanţare nerambursabilă, în contextul Mecanismului pentru Interconectarea Europei - Transporturi (MIE-T), cu o valoare totală de aproape 45 milioane euro, pentru a facilita o mai bună legătură între Republica Moldova şi UE, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.
Aceste acorduri au ca obiectiv principal îmbunătăţirea conexiunilor de transport dintre Republica Moldova şi România pe reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T). Proiectele vor aduce îmbunătăţiri infrastructurii de transport la punctele rutiere de trecere a frontierei Ungheni, Albiţa-Leuşeni şi Reni-Giurgiuleşti-Galaţi. Aceste investiţii vor întări coridoarele de solidaritate UE-Ucraina - rute folosite după blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene din Marea Neagră, pentru transportul mărfurilor exportate şi importate de Ucraina şi Republica Moldova, conform Agerpres.
"Datorită colaborarii strânse între România şi Republica Moldova, astazi putem lansa faza de implementare a trei proiecte esențiale care vor crește considerabil capacitatea și vor ușura fluxurile de trafic pe frontiera dintre România și Republica Moldova. Este crucial ca aceste proiecte să fie puse în aplicare cât mai repede, deoarece ele vor aduce Republica Moldova, țară candidată, mai aproape de Uniunea Europeană, oferind cetățenilor și companiilor sale un acces mai simplu și mai rapid la piața noastră internă", a afirmat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.
În România se vor moderniza 18 km de drum pentru a îmbunătăţi serviciile vamale la punctul de trecere a frontierei Ungheni. Republica Moldova va dezvolta un nou drum de acces şi un nou punct de trecere a frontierei. Infrastructura existentă pe ambele laturi ale punctului de trecere a frontierei Albiţa-Leuşeni va fi actualizată pentru a optimiza gestionarea fluxurilor de trafic. Proiectul final va mări spațiile de parcare din Giurgiulești și va achiziționa echipamente necesare controlului vamal.
Conexiunile de transport dintre UE şi Republica Moldova au fost abordate în cadrul întâlnirii din ziua precedentă dintre comisarul Vălean şi prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
De asemenea, s-a lansat recent o nouă solicitare de propuneri în cadrul MIE - Transporturi, care dispune de peste 7 miliarde euro pentru proiecte infrastructurale feroviare, rutiere, pe căi navigabile interioare și în porturi maritime sau interioare. Pentru prima dată, entitățile din Republica Moldova se pot înscrie direct pentru a cere finanțare din partea UE în cadrul acestei solicitări de propuneri, după semnarea Acordului de asociere MIE la începutul acestui an.