HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ucraina își intensifică eforturile anticorupție în contextul unui deznodământ nesigur: folosește colorant în combustibil pentru a preveni furturile din armată.

Ucraina își intensifică eforturile anticorupție în contextul unui deznodământ nesigur: folosește colorant în combustibil pentru a preveni furturile din armată.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Într-o încercare de a stopa corupția, Ucraina a decis să adauge un colorant în combustibilul destinat armatei sale pentru a preveni revânzarea și amestecarea neautorizată. Ministerul Apărării al țării a anunțat că motorina va fi colorată în roșu, în timp ce benzina va avea un colorant verde.

"Ministerul Apărării va obliga furnizorii să marcheze cu roșu combustibilul pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Un colorant roșu aprins va fi adăugat în motorină" - se menționează în declarația oficială a ministerului ucrainean, potrivit Rador Radio România.

"Marcarea va face posibilă identificarea și urmărirea combustibilului, achiziționat exclusiv pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și reducerea posibilităţii de vânzare ilegală a acestuia. În plus, culoarea menţionată va elimina posibilitatea abuzurilor privind amestecurile de combustibili" - se consemnează în comunicat.

Surse din cadrul Ministerului Apărării au explicat că "combustibilul marcat" nu poate fi separat astfel încât colorantul să fie eliminat complet. Se intenționează ca livrările de acest tip de combustibil să înceapă săptămâna viitoare, cu intenția ca Forțele Armate ale Ucrainei să îl primească până la sfârșitul lunii.

Un alt colorant, de culoare verde, va fi utilizat pentru benzina. Reprezentanți ai ministerului ucrainean au confirmat că această inovație nu va afecta prețurile motorinei sau benzinei.

Context

În Ucraina, corupția în sectorul apărării este o problemă persistentă, cu numeroase cazuri dezvăluite în mod regulat - în special în ceea ce privește achizițiile de alimente și uniforme pentru armată. Ca urmare a acestor scandaluri, fostul ministru al apărării Oleksi Reznikov a fost demis în septembrie și a fost înlocuit cu Rustem Umerov. În octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut un efort mai mare pentru "disciplina financiară" în sectorul apărării până în 2024.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu