HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Tribunalul TAS a publicat argumentele care au permis revenirea Simonei Halep - Documentul cu principalele motive ale deciziei.

Tribunalul TAS a publicat argumentele care au permis revenirea Simonei Halep - Documentul cu principalele motive ale deciziei.
Sursă foto: prosport.ro

Joia trecuta, Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) a dezvaluit motivarea deciziei in cazul Simonei Halep, la mai bine de sapte luni dupa ce a comunicat ca suspendarea fostei numarul unu mondial WTA a fost diminuata de la patru ani la noua luni.

Intr-un document detaliat de 58 de pagini sunt prezentate toate etapele procesului din cadrul CAS, argumentele aduse si verdictul tribunalului. De asemenea, ITIA a publicat pe pagina sa web oficiala explicatiile deciziei CAS, reamintind faptul ca Curtea de Arbitraj pentru Sport a anuntat hotararea pe data de 5 martie.

“Panelul CAS a acceptat in parte apelul jucatoarei, diminuand perioada de ineligibilitate a lui Halep pentru incalcarea regulii antidoping de la patru ani la noua luni.

Hotararea prezinta o analiza completa efectuata de comisie asupra apelului jucatoarei si poate fi consultata accesand link-ul urmator:

CAS a emis in martie urmatoarea hotarare:
  1. Apelul depus de Simona Halep la 28 septembrie 2023 impotriva deciziei pronuntate la 22 septembrie 2023 de catre Tribunalul independent al ITF este admisibil si se accepta partial.
  2. Apelul formulat de Agentia Internationala pentru Integritate in Tenis (ITIA) la 14 decembrie 2023 impotriva deciziei pronuntate la 22 septembrie 2023 de catre Tribunalul independent al ITF este admisibil si se respinge.
  3. Decizia pronuntata la 22 septembrie 2023 de catre Tribunalul independent al ITF se anuleaza.
  4. Se constata ca Simona Halep a comis incalcari ale regulilor antidoping in temeiul articolelor 2.1 (prezenta) si 2.2 (utilizare) din Programul antidoping in tenis 2022 ca urmare a prezentei unei substante interzise (Roxadustat) in proba sa de urina recoltata in timpul competitiei la 29 august 2022.
  5. Simona Halep este sanctionata cu o perioada de suspendare de noua (9) luni, incepand cu data de 7 octombrie 2022.
  6. Simona Halep primeste credit pentru suspendarea provizorie ispasita din 7 octombrie 2022.
  7. Toate rezultatele obtinute de Simona Halep in competitiile care au avut loc in perioada 29 august 2022 pana la 7 octombrie 2022 sunt anulate, cu toate consecintele care decurg de aici, inclusiv pierderea oricaror medalii, titluri, punctele din clasament si premiile in bani.
  8. Sentinta se pronunta fara cheltuieli de judecata, cu exceptia cheltuielilor de judecata in valoare de 1.000 CHF (o mie franci elvetieni) platite de fiecare dintre Simona Halep in ceea ce priveste apelul sau si de International Tennis Integrity Agency (ITIA) in ceea ce priveste apelul sau, care sunt retinute de CAS.
  9. Agentia Internationala pentru Integritate in Tenis (ITIA) este obligata sa ii plateasca Simonei Halep suma de 20.000 CHF (douazeci de mii de franci elvetieni) cu titlu de contributie la cheltuielile de judecata si alte cheltuieli ale acesteia suportate in legatura cu aceasta procedura de arbitraj.

Dupa revenirea pe teren ca urmare a deciziei CAS, Simona Halep a participat la trei turnee: Miami Open – eliminare in primul tur, Trophee Clarins – abandon in primul tur si Hong Kong 125 Open – eliminare in turul doi. Ea ocupa acum locul 878 WTA.

Principalele argumente din motivarea CAS

Hotararea Curtii de Arbitraj pentru Sport (CAS) referitoare la cazul Simonei Halep se axeaza pe doua acuzatii majore: prezenta unei substante interzise, Roxadustat, in proba sa de urina si anomalii observate in Pasaportul Biologic al Atletei (ABP). Voi detalia aceste aspecte mai jos, respectand cerintele unui rezumat concis.

Simona Halep a fost acuzata de incalcari ale regulilor anti-doping in 2022. Prima acuzatie se refera la prezenta Roxadustat in proba sa de urina colectata la US Open 2022. Aceasta substanta este interzisa in sport deoarece poate creste nivelul hemoglobinei si celulelor rosii din sange, ceea ce imbunatateste capacitatea atletica prin cresterea cantitatii de oxigen transportate in organism.

Pe langa aceasta acuzatie, Halep a fost investigata si pentru anomalii in Pasaportul Biologic al Atletei (ABP). ABP este un sistem care monitorizeaza anumiti parametri sanguini ai sportivilor pe o perioada lunga de timp, pentru a identifica utilizarea de substante interzise sau metode ilegale, precum dopajul sangvin.

Prima acuzatie: Prezenta Roxadustat

In timpul competitiei US Open din august 2022, Simona Halep a fost supusa unui test anti-doping, iar proba de urina a fost analizata de un laborator acreditat WADA. In urma testelor, s-a descoperit prezenta Roxadustat, o substanta interzisa din clasa agentilor care afecteaza eritropoieza (productia de celule rosii din sange).

Halep a contestat acest rezultat, sustinand ca Roxadustat ar fi ajuns in organismul ei dintr-un supliment alimentar contaminat, numit Keto MCT, pe care il folosea ca parte a regimului sau de pregatire fizica. Ea a declarat ca a verificat eticheta suplimentului si nu a identificat nicio substanta interzisa in lista de ingrediente. In sprijinul acestei afirmatii, Halep a prezentat rezultatele unor teste efectuate de un expert, Prof. Jean-Claude Alvarez, care aratau ca suplimentul folosit de ea continea urme de Roxadustat.

Tribunalul a audiat mai multe expertize pentru a stabili daca afirmatiile sportivei sunt valide. Doi experti independenti, numiti de Agentia Internationala pentru Integritatea Tenisului (ITIA), au testat alte mostre de supliment Keto MCT din acelasi lot folosit de Halep. Rezultatele obtinute de acesti experti nu au aratat prezenta Roxadustat in aceste mostre. Laboratoarele acreditate WADA, inclusiv Montreal Laboratory si Sports Medicine Research & Testing Laboratory din Utah, nu au putut detecta Roxadustat in suplimentul respectiv, folosind mai multe metode de analiza.

Astfel, Tribunalul a ajuns la concluzia ca nu exista dovezi suficiente pentru a sustine ca suplimentul Keto MCT era contaminat si ca acesta ar fi putut duce la prezenta Roxadustat in proba de urina a Simonei Halep.

O alta problema ridicata de ITIA a fost concentratia de Roxadustat gasita in proba de urina a lui Halep. Analizele au indicat o concentratie care, conform expertilor ITIA, nu ar putea fi explicata doar prin ingerarea accidentala a unei cantitati mici de Roxadustat dintr-un supliment contaminat. Tribunalul a fost de acord cu aceasta opinie, concluzionand ca nivelurile ridicate de Roxadustat gasite in urina indica mai degraba utilizarea intentionata a substantei, decat o contaminare accidentala.

A doua acuzatie: Pasaportul Biologic al Atletei (ABP)

Pasaportul Biologic al Atletei este un sistem de monitorizare a sportivilor care colecteaza date sanguine pe termen lung, cautand anomalii care ar putea indica utilizarea unor substante sau metode interzise. In cazul Simonei Halep, ABP a evidențiat fluctuatii anormale in valorile hemoglobinei si ale reticulocitelor, care au sugerat posibila manipulare a sangelui.

Conform rapoartelor specialistilor din cadrul programului ABP, fluctuatiile din profilul biologic al Simonei Halep erau atipice si nu puteau fi explicate prin factori naturali sau non-doping. Expertii au identificat un posibil scenariu de dopaj, indicand ca valorile neobisnuite ale sangelui ar putea fi rezultatul utilizarii unei substante care stimuleaza eritropoieza sau al unei transfuzii de sange.

Halep a adus mai multe argumente pentru a explica aceste fluctuatii in profilul sau biologic. Ea a sustinut ca interventiile chirurgicale recente, precum o operatie de deviatie de sept si o perioada de detraining (reducerea intensitatii antrenamentelor), ar putea explica variatiile din valorile sanguine. De asemenea, a mentionat si alte posibile cauze, cum ar fi menstruatia sau hipotiroidismul.

Totusi, expertii au analizat aceste explicatii si le-au respins. De exemplu, au aratat ca operatia de deviatie de sept nu a provocat pierderi semnificative de sange si ca menstruatia nu ar putea explica in mod plauzibil scaderea nivelului de reticulocite si cresterea hemoglobinei in mod semnificativ.

Decizia Tribunalului

Bazandu-se pe toate dovezile aduse, Curtea de Arbitraj pentru Sport a concluzionat ca Simona Halep a comis incalcari ale regulilor anti-doping atat prin prezenta Roxadustat in proba sa de urina, cat si prin manipularea sangelui, conform datelor din ABP. Tribunalul a decis o suspendare de patru ani pentru Halep, incepand din data de 7 octombrie 2022, data la care a fost emisa initial suspendarea provizorie.

Tribunalul a subliniat faptul ca regulile anti-doping impun o responsabilitate stricta sportivilor, ceea ce inseamna ca acestia sunt raspunzatori pentru orice substanta interzisa gasita in corpul lor, indiferent de intentie. Simona Halep nu a reusit sa demonstreze ca ingerarea Roxadustat a fost neintentionata sau ca a provenit dintr-o sursa contaminata, iar explicatiile ei referitoare la Pasaportul Biologic nu au fost considerate plauzibile.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu