HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Tratativele de liber schimb dintre Australia și Uniunea Europeană nu prezintă nicio evoluție semnificativă.

Tratativele de liber schimb dintre Australia și Uniunea Europeană nu prezintă nicio evoluție semnificativă.
Sursă foto: thediplomatinspain.com

Don Farrell, ministrul australian al comerțului, a anunțat luni că discuțiile privind acordul de liber schimb cu reprezentanții Uniunii Europene, care au avut loc în Japonia în weekend, nu au dus la nicio avansare semnificativă. Deși negocierile sunt în desfășurare din 2018, agricultorii australieni au exercitat presiuni asupra guvernului să nu ajungă la un consens pentru un acord care consideră că restricționează accesul suficient al produselor lor pe piața UE, conform sursei Rador Radio România.

Ministrul comerțului din Australia, Don Farrell, s-a întâlnit cu contrapartea sa europeană, Valdis Dombrovskis, în cadrul unei adunări a miniștrilor comerțului din Grupul celor șapte (G7), care s-a desfășurat în orașul japonez Osaka între 28-29 octombrie. "Am venit la Osaka cu intenția de a finaliza un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană", a menționat Farrell într-o declarație oficială. "Din nefericire, nu am putut face niciun progres. Discuțiile vor merge mai departe și sperăm că vom putea semna la un moment dat un tratat care va fi benefic atât pentru Australia cât și pentru partenerii noștri europeni", a completat Don Farrell.

Ministrul agriculturii din Australia, Murray Watt, a afirmat că UE nu a "progresat semnificativ" în comparație cu oferta pe care a prezentat-o acum trei luni, revenind doar cu modificări minore.

Watt a adăugat că va dura o perioadă de timp până când autoritățile australiene și liderii UE vor putea ajunge la un acord, din cauza alegerilor iminente din UE. "UE va intra anul viitor în ciclul său electoral. Este întotdeauna mult mai dificil pentru țări și regiuni să negocieze acest tip de acorduri comerciale în ajunul alegerilor", a declarat Murray Watt pentru ABC Radio. Australia își dorește un acord care să stimuleze exporturile agricole prin eliminarea tarifelor UE și extinderea cotelor. În acest timp, Europa ar putea obține un acces mai mare la sectorul vital al mineritului din Australia.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu