HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Traseul PSD de la Iliescu la Ciolacu: Premierul critică aspru regimul comunist

Traseul PSD de la Iliescu la Ciolacu: Premierul critică aspru regimul comunist
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Prim-ministrul Marcel Ciolacu subliniază importanța instruirii tineretului cu privire la realitățile regimului comunist, pentru a preveni repetarea ororilor din trecut.

Conferința, care a ajuns la cea de-a XII-a ediție, își dorește să stimuleze noi perspective analitice și metodologice asupra istoriei comunismului românesc. Experți naționali și internaționali sunt invitați să prezinte lucrări care abordează într-un cadru cât mai amplu istoria comunismului românesc.

Obligație morală pentru generațiile tinere

„În plus față de obligația morală pe care o avem față de toate victimele nevinovate care și-au pierdut viața și față de cei care, la Revoluția din 1989, s-au sacrificat în numele unui ideal, avem responsabilitatea de a nu permite distorsionarea faptelor trecute și de a promova adevărul istoric. Instruind tineretul despre ceea ce a însemnat regimul comunist și despre consecințele sale, pentru dezvoltarea conștiinței democratice, ne asigurăm că toate aceste atrocități nu vor mai fi posibile vreodată. Este esențial să protejăm drepturile și libertățile fundamentale mai ales în contextul actual, marcat de provocări și de o intensificare a tendințelor extremiste, xenofobe și rasiste. Cu 33 de ani în urmă, mulți români nu îndrăzneau să se gândească că pot asculta muzica pe care o doresc, că pot citi cărțile pe care le vor, că pot alege cu cine să voteze sau pur și simplu că își pot exprima liber opinia. Astăzi, libertatea este considerată un element natural al existenței noastre, dar trebuie să o protejăm constant”, afirmă Ciolacu.

De asemenea, Alexandru-Mihai Ghigiu, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, a reafirmat angajamentul Guvernului României pentru consolidarea politicilor memoriei, promovarea adevărului istoric și dezvoltarea cercetării și educației privind comunismul.

„Este crucial să instruim generațiile tinere pentru a înțelege trecutul, pentru a distinge între fake-news și realitate, pentru a conștientiza riscurile extremismului și discursului instigator la ură. Prin educație în spirit civic european, nu vom repeta greșelile trecutului”, declară șeful Cancelariei Prim-Ministrului.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu