HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Transcrieri: "Blândețe" este principiul pe care îl folosește soacra lui Cherecheș în discuția cu mama judecătoarei: Aceasta este blândețea. Nu trebuie să-l condamne. Aceasta este o posibilitate.

Transcrieri:
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Subiectul principal al discuției dintre mama judecătoarei și soacra lui Cătălin Cherecheș era "bândețe" în condamnarea acesteia, iar suma propusă ca mită era prezentată de femeie ca posibile opțiuni pentru familia primarului.

Autorul acestui articol va prezenta în continuare stenogramele esențiale din dosarul de la Tribunalul Mureș, unde procurorii DNA Cluj au solicitat arestarea preventivă a socrilor lui Cătălin Cherecheș joi.

Conform acestora, soacra lui Cătălin Cherecheș nu a ezitat să discute direct cu mama judecătoarei despre oferirea unei sume substanțiale de bani ca mită. Aceasta spera că mama magistratului îl va influența pe acesta în legătură cu decizia finală pe care o avea de luat față de edil pe 24 noiembrie.

Citate din stenograme:
„GLIGA CLAUDIA: O prăjiturică la cafea? Ce vă dau?
Interlocutor: Nu. Tre să plătesc prăjitura.
GLIGA CLAUDIA: Doamne ferește.
Interlocutor:: Da…Am vorbit. I-am zis de…
GLIGA CLAUDIA: Și ce-o zis?
Interlocutor: …de ofertă, de…
GLIGA CLAUDIA: Da…
Interlocutor:: …cu afacerea mea. I-am zis că nu știu exact soldu... 50..., 100.000...
GLIGA CLAUDIA: Da…
Interlocutor:: (…neinteligibil…)I-am zis că oricum…
GLIGA CLAUDIA: Și ce-o zis?
Interlocutor:: Ăă….
GLIGA CLAUDIA: Îi de acord sau nu-i de acord?
Interlocutor:: Că în ce condiții trebuie să fie mai blândă, cum să…Că io urmează să vorbesc cu ea.
GLIGA CLAUDIA: Îhî... In sensu ca...
Interlocutor: Să merg. Deci io..Și i-am zis. Bănuiesc că în ce condiții vreți…Io am zis ”io nu prea aș vrea să dau asta, că ii un loc de unde mă duc și vin e o prostie.
GLIGA CLAUDIA: Da…
Interlocutor: D-apăi cum mi-ați zis. Este și o altă modalitate. Deci nu știu. Cum vreți. Vă gândiți. Și eu mă duc la Cluj să vorbesc cu ea, că timpul este scurt. ................................................................................................................................

În dosarul ajuns pe masa judecatorilor se arată:

„Interlocutor: Eu i-am zis de ofertă, că..
GLIGA CLAUDIA: Da. Ce am discutat noi două. Da.
Interlocutor: Păi ce mi-ați zis la Piață.
GLIGA CLAUDIA: Da. Exact.
Interlocutor: Că doar așa mi-ați zis.
GLIGA CLAUDIA: Da. Ce…
Interlocutor: Da.
GLIGA CLAUDIA: Ce îi, aia îi.
Interlocutor: No. Că în funcție de cât îi stocu…
GLIGA CLAUDIA: Da…
Interlocutor: …îi ok și vă revanșați.
GLIGA CLAUDIA: Da…
Interlocutor: Sau în altă modalitate. No. ................................................................................................................................”

Personajele și dosarul

Socrii primarului Cherecheș, arestați în dosarul șpăgii pentru judecătoare

Procurorii DNA de la Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data 09 noiembrie 2023, a doi inculpați (soț și soție), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită, potrivit unui comunicat oficial de joi al Direcției.

Judecatoarea pe care soacra lui Cătălin Cherecheș ar fi încercat să o corupă cu o mită de 50.000 de mii de euro pentru a obține o decizie finală mai blândă în cazul de corupție al primarului, a cerut să se abțină de la a mai soluționa definitiv cazul, dar aceasta a fost respinsă de Curtea de Apel Cluj.

„Respinge declaraţia de abţinere formulată de către dna judecător FĂRCAŞ HÎNGAN GEORGIANA RODICA în calitatea sa de judecător investit cu soluționarea dosarului de mai sus, stadiu de soluţionare a apelurilor promovate împotriva s.p.41/24.02.2022 a Tribunalului Cluj . Fără cale de atac. Pronunţată azi, 09 noiembrie 2023, în şedinţa publică. Document: Încheiere – abţinere”, se arată în documentul din dosarul marei corupții al lui Cătălin Cherecheș.

Este important să menționăm că atât magistratul cât și mama acestuia sunt cele care au alertat procurorii DNA Cluj cu privire la interferențele penale ale soacrei lui Cherecheș în rezolvarea cazului edilului.

Prin urmare, surse judiciare sugerau că situația creată ar putea pune magistratul vizat de dosarul soacrei inculpatului într-o „stare evidentă de incompatibilitate„.

În acest context, magistratul vizat de ancheta DNA Cluj în cazul soacrei lui Cherecheș s-a abținut conform legislației actuale.

Cu toate acestea, cererea sa de abținere a fost respinsă de completul desemnat pentru analiza sa.

Oficial

Procurorii DNA de la Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data 09 noiembrie 2023, a doi inculpați (soț și soție), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită, potrivit unui comunicat oficial al Direcției joi.

Mai precis, surse judiciare afirmă că este vorba despre Claudia Gliga, soacra lui Cătălin Cherecheș și soțul acesteia, Dorin Petru.

În ordonanțele procurorilor se menționează că pe 25 octombrie 2023, în contextul în care un membru al familiei lor era judecat într-un dosar de corupție, aflându-se în faza apelului, inculpata ar fi contactat o persoană (martorul din cauză), rudă cu unul dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să cumpere o afacere pe care aceasta din urmă o deținea în județul Mureș cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, sugerând totodată și posibilitatea oferirii altor beneficii necuvenite.

Condiția...

Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care membrul familiei inculpatei era judecat pentru presupuse infracțiuni de corupție.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecatorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

În contextul menționat mai sus, pe 08 noiembrie 2023, într-un restaurant din Cluj – Napoca, inculpata ar fi dat martorului avansul de 50.000 euro promis, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât și ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

Pregătiri pentru arest...

Surse judiciare afirmă că soacra lui Cătălin Cherecheș a fost reținută pentru 24 de ore de procurorii anticorupție din Cluj. Alături de aceasta a fost reținut și soțul femeii, socrul lui Cherecheș.

Astfel, se pare că este vorba despre Claudia Gliga, soacra primarului și Dorin Petru, soțul femeii care este acuzat de complicitate la dare de mită.

Reținerea a avut loc în cursul nopții după audieri maratonice iar joi cei doi urmează să fie prezentați unui judecator pentru drepturi și libertati.

Flagrantul a fost realizat în timp ce soacra lui Cherecheș discuta cu mama judecatoarei. Curtea de Apel Cluj va pronunţa un verdict pe 24 noiembrie în dosarul în care primarul din Baia Mare a fost condamnat pentru luare de mita in prima instanţa.

Se pare că soacra primarului intenționa să preia o afacere a mamei judecătoarei de caz, afirmă sursele, iar acest schimb s-ar fi realizat cu o sumă cuprinsa între 50 - 100.000 de euro.

Surse judiciare susțin că judecatoarea care urma să-l judece pe primar a făcut denunţul la DNA, sesizând că mama ei a fost abordată de soacra primarului pentru a-i cumpara o afacere, respectiv un stand de vânzare. În acel moment, procurorii DNA au intrat în scenă și au realizat mai multe înregistrări ambientale. În înregistrări, se pare că soacra primarului i-a spus mamei judecatoarei că fiica ei ar trebui să fie „mai blândă” atunci când va soluţiona dosarul primarului.

Iar când soacra lui Cătălin Cherecheș s-a prezentat la mama judecatoarei cu 50.000 de euro – procurorii au constatat infracţiunea flagrantă.

Dosarul primarului

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu