HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Termenul pentru montarea repartitoarelor de căldură va fi prelungit pentru un milion de locuințe din sectoarele Capitalei.

Termenul pentru montarea repartitoarelor de căldură va fi prelungit pentru un milion de locuințe din sectoarele Capitalei.
Sursă foto: Ministerul Energiei

Ministerul Energiei aduce la cunoștință, luni, "informații pozitive", mai precis că Parlamentul dorește să extindă perioada obligatorie de instalare a repartitoarelor de căldură până pe 31 decembrie 2024 și propune oferirea unui ajutor financiar din Fondul pentru Modernizare pentru consumatorii vulnerabili. În România, aproximativ un milion de gospodării sunt legate la sistemul centralizat de distribuție a energiei termice, jumătate dintre acestea fiind situate în cele șase sectoare ale Capitalei.

"Un colectiv de parlamentari PNL, PSD și UDMR a prezentat astăzi un Proiect de Lege care vizează extinderea perioadei obligatorii de instalare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024 pentru a le oferi românilor ocazia reală de a aplica măsurile necesare pentru economisirea energiei. Co-inițiatorii sunt Sebastian Burduja, Roberta Anastase, Toma Petcu, Bende Sandor, Lorand Antal, Daniel Zamfir și Radu Pop", au comunicat luni reprezentanții Ministerului Energiei într-un comunicat de presă conform news.ro.

Conform lor prin OUG nr. 130/2022 care modifică și completează Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică se instituie obligația de montare până la 31 decembrie 2023, în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, a unor sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea rezidențială. Inițiatorii propun o lege care reglementează măsurile necesare pentru a oferi un ajutor temporar în anul 2024 categoriilor vulnerabile, care nu dispun de resursele financiare necesare pentru acoperirea costurilor legate de achiziția și instalarea repartitoarelor.

"În România, aproximativ un milion de gospodării încă sunt legate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se află în cele șase sectoare ale Capitalei. În București, 275.000 de apartamente nu au încă astfel de sisteme instalate", au mai comunicat oficialii instituției.

Conform acestora, în contextul actual, "agravarea crizei energetice afectează semnificativ cetățenii vulnerabili, crescând riscul sărăciei energetice și având un impact important asupra calității vieții".

"Pentru a contracara această situație este necesar să adoptăm măsuri care să ofere ajutor populației vulnerabile în compensarea costurilor legate de achiziția și instalarea unor sisteme tehnice pentru măsurarea consumurilor individuale de energie termică în clădiri de tip condominiu conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice", se mai arată în comunicatul ministerului.

Se încadrează în categoria persoanelor și familiilor vulnerabile acelea cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, alături de îndeplinirea condițiilor legate de vârstă și capacitatea de muncă, dar și persoanele care sunt în pericol să-și piardă capacitatea de a-și satisface nevoile zilnice din cauza bolii sau a unei dizabilități.

Vârsta relevantă pentru această evaluare este stabilită la 60 ani, astfel că toate criteriile vulnerabilității sunt îndeplinite pentru identificarea unei persoane sau a unei familii în situație de risc sărăcie și oferirea unui sprijin financiar din fonduri publice.

Bugetul acestei măsuri pentru acordarea ajutorului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului asociat cu achiziția și instalarea unor sisteme tehnice pentru determinarea consumurilor individuale de energie termică prin intermediul cardurilor energetice ar urma să fie 375.000 mii lei, susținut din Fondul pentru Modernizare.

"Având în vedere că obligația de a instala contoare derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficiența energetică, măsurile de ajutor destinate respectării acestei cerințe se aliniază cu rolul principal al Fondului pentru Modernizare. Acesta reprezintă un instrument esențial în promovarea eficienței energetice și modernizarea sistemelor energetice", se mai arată în comunicatul menționat.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că "prioritatea noastră zero este interesul cetățeanului român".

"Știm că există o reticență mare, inclusiv din cauza costurilor pe care instalarea repartitoarelor o presupune. Pentru prima dată acordăm derogarea de la termenul pentru montare până la final de 2024 și avem o schemă de sprijin a consumatorilor vulnerabili, finanțată din Fondul pentru Modernizare. Răspundem astfel așteptările a sute de mii de români, inclusiv peste 200.000 de bucureșteni care pe bun dreptate se temeau de posibile amenzi. Mă bucur în mod special că această inițiativă este susținut și de colegi parlamentari de la alte partide", a declarat ministrul.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu