HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Șoc global după atacul Iranului asupra Israelului: prețurile cresc exploziv, iar bursele se închid în scădere.

Șoc global după atacul Iranului asupra Israelului: prețurile cresc exploziv, iar bursele se închid în scădere.
Sursă foto: manassanant pamai / Panthermedia / Profimedia

Martea trecută, prețurile petrolului au înregistrat o creștere de 5%, ca urmare a anunțului făcut de armata israeliană conform căruia Iranul a lansat rachete asupra Israelului. În același timp, bursele europene s-au închis marți pe minus, investitorii monitorizând cu atenție tensiunile din Orientul Mijlociu.

Conform CNBC, preţurile petrolului au crescut marţi cu aproximativ 5% după ce Iranul a lansat rachete în Israel, ceea ce a stârnit temeri privind posibilitatea unui război regional în Orientul Mijlociu.

"Cu puţin timp în urmă, au fost lansate rachete din Iran către statul Israel", au declarat Forţele de Apărare ale Israelului (IDF), într-o comunicare oficială.

IDF i-a îndemnat pe cetățeni să se adăpostească până la emiterea unei noi notificari: "să rămînă într-un spaţiu protejat până la o nouă notificare".

"Exploziile pe care le auziţi sunt de la interceptări sau proiectile căzute", a explicat IDF.

Preţul petrolului West Texas Intermediate pentru livrarea din noiembrie a crescut cu 3,41 dolari sau cu 5%, ajungând la 71,58 USD pe baril. În același timp, contractele pentru petrolul Brent cu livrare în decembrie au avansat cu 3,41 dolari sau cu 4,76%, ajungând la 75,11 USD pe baril.

Casa Albă şi Departamentul Apărării au emis anterior un avertisment conform căruia Iranul se pregăteşte să lanseze rachete balistice asupra Israelului.

Situația pe bursă

Marți, bursele europene s-au închis în scădere, anulând astfel câştigurile anterioare din cauza temerilor crescute de un atac al Iranului asupra Israelului – atac care a avut loc în final.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat ziua cu o scădere de aproximativ 0,4%, majoritatea sectoarelor fiind pe minus. Indicele bancar european a condus pierderile cu o scădere de 2,2%.

Acţiunile europene au cunoscut o scădere în timpul tranzacţiilor de după-amiază urmare a informaţiilor că Iranul se pregăteşte să lanseze un atac iminent cu rachete balistice asupra Israelului. Aceste informații au fost confirmate marţi de un oficial de rang inalt de la Casa Albă pentru NBC News, conform NEWS.RO.

La aceste ştiri preţul petrolului a crescut cu peste 4%. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, cu expirarea în decembrie, au crescut cu 4,2%, ajungând la 74,73 dolari pe baril. În același timp, contractele futures din SUA West Texas Intermediate au crescut cu 4,5%, ajungând la 71,22 dolari.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,58%, CAC 40 - indicele bursei din Paris - a scăzut cu 0,81%. Pe de altă parte indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 0,48%. Indicele italian FTSE MIB a scăzut cu 1,04% iar IBEX 35 - indicele bursei din Madrid - a pierdut 1,72%.

Situația pe Wall Street

Marţi acţiunile pe Wall Street au cunoscut o scădere ca rezultat al escaladării conflictului din Orientul Mijlociu care a temperat entuziasmul investitorilor după un trimestru puternic de tranzacționare. Acest lucru este confirmat de CNBC.

Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 238 de puncte sau cu 0.4%. S&P500 și Nasdaq Composite au înregistrat de asemenea scaderi: S&P500 s-a diminuat cu1.1% iar Nasdaq Composite s-a diminuat cu1.9%.

Preţul petrolului West Texas Intermediate a crescut cu5% după ce Forţele de Apărare ale Israelului au declarat că Iranul a lansat rachete asupra ţării.

O creştere a indicelui de volatilitate CBOE (VIX) , cunoscut şi ca indicatorul fricii de pe Wall Street, peste nivelul 20, subliniază îngrijorarea tot mai mare în rândul comercianţilor.

"Frica de contagiune este întotdeauna destabilizatoare. În afară, desigur, de impactul primordial asupra vieţilor, pieţele sunt afectate direct atunci când există forţe care aproape promit un anumit nivel de destabilizare", a declarat Keith Buchanan, manager senior de portofoliu la Globalt Investments.

Aproximativ 4 din fiecare 5 acţiuni din cadrul S&P500 s-au tranzacţionat marţi pe minus, ceea ce evidențiază problemele mari cu care se confruntă piața.

Cu toate acestea sectorul energiei din cadrul S&P500 s-a diferenţiat în mod semnificativ urmând tendința inversă și crescând cu peste1% în urma informațiilor privind conflictul din Orientul Mijlociu.

Sectorul tehnologiei a resimțit cel mai mult scaderile de marți, fiind responsabil pentru pierderile majore ale Nasdaq. Acţiunile Tesla, Nvidia şi Apple au scăzut cu peste3%. În contrast, acţiunile Meta au avut o evoluţie pozitivă, apropiindu-se de maximele istorice.

Acţiunile cu o capitalizare mică au fost, de asemenea, afectate negativ, Russell 2000 înregistrând o scădere de peste1%.

Scăderea de marți vine după ce S&P500 şi Dow au înregistrat recorduri de închidere în sesiunea precedentă, care a marcat sfârşitul lunii și trimestrului de tranzacţionare.

De obicei septembrie este cea mai proastă lună a anului pentru acţiuni. Cu toate acestea luna trecută a contrazis această tendință. Cei trei indici majori ai Wall Street - S&P500, Dow şi Nasdaq - au înregistrat câştiguri lunare. Acesta a fost primul septembrie pozitiv pentru S&P500 din 2019. De asemenea S&P500, Dow şi Nasdaq au încheiat al treilea trimestru pe plus.

Luni acţiunile au avansat chiar şi după ce preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că banca centrală "nu se află pe niciun curs prestabilit" în ceea ce privește urmatorii paşi pentru politica dobânzilor.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu