HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Situația din Ucraina se înrăutățește: Europa întâmpină dificultăți și nu mai poate furniza armamentul promis

Situația din Ucraina se înrăutățește: Europa întâmpină dificultăți și nu mai poate furniza armamentul promis
Sursă foto: Ukrainian Defense Ministry Press Service/AP

În cadrul Uniunii Europene, 27 de state s-au angajat să furnizeze Ucrainei un milion de obuze până în primăvară. Cu toate acestea, doar o treime din această cantitate a fost livrată la Kiev până acum. Într-un conflict prelungit precum cel din Ucraina, stocurile sunt esențiale pentru supraviețuire. Din nefericire, semnalul transmis de UE către Ucraina nu este unul pozitiv. În martie 2023, UE a promis să livreze un milion de obuze în decurs de un an. Cu toate acestea, conform oficialilor europeni consultați de "Bloomberg", este puțin probabil ca acest obiectiv să fie atins până în primăvară.

În opt luni, numai 300.000 de obuze au fost livrate armatei ucrainene. Pentru a îndeplini acest angajament, statele membre ale UE au promis în primăvara anului 2023 să utilizeze propriile lor stocuri și să finanțeze achiziții comune pentru Kiev. Cu toate acestea, acest lucru nu pare suficient. Printre alte dezamăgiri pentru Ucraina se numără faptul că contraofensiva sa inițiată în iunie nu a avut rezultatele dorite și noul prim-ministru slovac Robert Fico a declarat că țara lui va înceta sprijinul militar pentru Ucraina.

Pe X (anterior Twitter), ministrul de externe lituanian Gabriel Landsbergis a exprimat opinia că "ar trebui să încetăm să stăm sub reflectoare în timp ce ucrainenii curajoși mor". El a făcut o comparație cu livrările din Coreea de Nord către Rusia, care au fost estimate la 350.000 de obuze. "Cu siguranță, avem resursele necesare pentru a depăși Coreea de Nord", susține el.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas, inițiatoarea acestui plan pentru un milion de obuze, și-a exprimat "îngrijorarea" cu privire la posibilitatea ca livrările să nu se desfășoare fără probleme. "Este de fapt un semn că nu luăm apărarea suficient de în serios".

În Franța, ministrul forțelor armate Sébastien Lecornu a anunțat în octombrie că livrările de obuze de 155 mm către Ucraina vor fi triple, crescând de la 1.000 unități în ianuarie 2023 la 3.000 în ianuarie 2024. Aceasta este o creștere semnificativă comparativ cu Rusia, care se preconizează că va produce aproximativ două milioane de obuze în 2024, conform estimărilor.

Vadim Skibiţki, adjunctul șefului serviciului militar ucrainean de informații, a declarat pentru "The Guardian" în iunie că țara sa trage între 5.000 și 6.000 de obuze zilnic de la începutul conflictului, dublu față de promisiunile Franței pentru 2024.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu