HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Sindicatul Casei de Asigurări de Sănătate planifică să blocheze sistemul de sănătate în Buzău - următorul lor pas.

Sindicatul Casei de Asigurări de Sănătate planifică să blocheze sistemul de sănătate în Buzău - următorul lor pas.
Sursă foto: bns.ro

Aproape jumătate de sută de membri ai personalului din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău au oprit munca şi au manifestat nemulţumiri în incinta instituţiei, frustraţi de condiţiile lor de lucru şi remuneraţie. Liderii sindicali au avertizat că dacă revendicările nu vor fi satisfăcute, următorul pas va fi o grevă generalizată şi blocarea întregului sistem sanitar.

Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu afiliatul său, Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, anunța că personalul caselor de sănătate a intrat în protest pe termen nedefinit. Cauza este direct legată de salarizare și condițiile în care angajații își desfășoară activitatea, potrivit Agerpres.

"Protestăm împotriva politicii de dispreţ a Guvernului şi a Parlamentului la adresa salariaţilor din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi a caselor judeţene de asigurari de sănatae. Una dintre problemele cele mai grave este migrarea specialiştilor către alte domenii de activitate, supraîncarcarea cu responsabilitati a personalului rāmas, volumul infernal de muncă, nivelul de salarizare este foarte scăzut, din 2018 nu am mai beneficiat de nicio creştere salarială, nici măcar un leu nu am mai primit şi toate acestea înseamnă un blocaj în efectuarea serviciilor publice pe care le efectuăm atât pentru furnizorii de servicii medicale cât şi pentru asiguraţi. Regretăm profund neplācerile din ultima perioadă dar asta este singura soluţie care ne-a mai rāmas, aceastā formā de protest. Nu am cerut niciun fel de rectificare bugetarā, sumele se gāsesc deja în bugetul CNAS datoritā economiilor fācute la fondul de salarii fācute pe parcursul acestui an", a precizat Radu George, reprezentant al sindicatului CJAS Buzau pentru AGERPRES.

Sindicaliştii continuă să ameninţe cu o grevă generală care ar putea avea consecinţe severe asupra sistemului sanitar şi ar afecta atât prestatorii de servicii medicale cât şi pacienţii.

"Aceasta este prima formă de protest, bǎnuiesc cǎ vom ajunge la grevǎ generalǎ, la declanşarea conflictului de muncǎ în situaţia în care lucrurile nu se vor rezolva. Atunci va fi o foarte mare problemǎ pentru cǎ nu se mai pot face nici plǎţi cǎtre furnizorii de servicii medicale, nu mai putem sǎ ne desfǎşurǎm activitatea nici cu publicul în ceea ce priveşte atât pacienţii cât şi angajatorii. Sperăm să nu ajungem la acea grevă generală. În momentul de faţă la CJAS Buzau sunt în jur de 50 de angajaţi. Volumul de muncă este foarte mare, doar la Serviciul evidenţă, asiguraţi carduri şi servicii medicale vin peste 150 de oameni pe zi. Sincer suntem 3 persoane pe acest serviciu", a adaugat liderul sindical.

Ca rezultat al protestelor inițiate, programul cu publicul la CJAS Buzau a fost redus la doar 30 de minute pe zi, între orele 8:30 și 9:00, generând cozi lungi ale pacienților în fața instituției.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu