HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Șeful Rezervei Federale din SUA avertizează că persistența dobânzilor ridicate ar putea amenința creșterea economică

Șeful Rezervei Federale din SUA avertizează că persistența dobânzilor ridicate ar putea amenința creșterea economică
Sursă foto: Federal Reserve

Jerome Powell, Preşedintele Rezervei Federale, a exprimat marţi temerile sale legate de posibilitatea ca menţinerea unor rate ale dobânzilor excesiv de ridicate pe o perioadă prelungită să afecteze creşterea economică, conform rapoartelor CNBC, citat de news.ro.

Înaintea unei apariţii de două zile pe Capitol Hill în această săptămână, conducătorul băncii centrale a afirmat că economia şi piaţa muncii continuă să fie puternice, în ciuda unei scăderi recente.

Powell a menţionat o relaxare parţială a inflaţiei şi a subliniat că decidenții sunt determinați să atingă obiectivul de 2%.

”În acelaşi timp, având în vedere progresele înregistrate atât în ​​scăderea inflaţiei, cât şi în răcirea pieţei muncii în ultimii doi ani, inflaţia crescută nu este singurul risc cu care ne confruntăm. Reducerea restricţiilor politice prea târziu sau prea puţin ar putea slăbi în mod nejustificat activitatea economică şi ocuparea forţei de muncă”, a declarat el.

Ce așteptări au piețele

Acest comentariu vine la aproape un an după ce Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă a majorat ultima dată ratele dobânzilor de referinţă.

Pieţele anticipează că Fed va începe să scadă dobânzile în septembrie şi, probabil, va urma o reducere cu încă un sfert de punct procentual până la sfârşitul anului.

Însă, membrii comitetului pentru politică monetară au sugerat doar o singură reducere la întâlnirea lor din iunie.

În zilele recente, Powell şi colegii săi au semnalat că datele privind inflaţia au fost relativ pozitive după un salt neașteptat la începutul anului.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu