HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Șeful Rezervei Federale a SUA: Creșterea încrederii datorată datelor pozitive despre inflație

Șeful Rezervei Federale a SUA: Creșterea încrederii datorată datelor pozitive despre inflație
Sursă foto: Wall-Street.ro

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale din SUA, a comunicat în Senatul american că există "mai multe date încurajatoare" care consolidează convingerea că inflația se apropie de obiectivul Fed de 2%. Acesta a adăugat că datele recente indică "un progres modest" în ceea ce privește prețurile, conform informațiilor furnizate de Reuters și Bloomberg.

Powell a tras un semnal de alarmă cu privire la riscul ca o diminuare insuficientă sau întârziată a dobânzilor să amenințe economia și piața muncii.

"Inflaţia ridicată nu este singurul risc cu care ne confruntăm. O scădere a dobânzilor prea redusă sau prea târziu ar putea afecta economia şi piaţa forţei de muncă. De asemenea, reducerea dobânzilor prea curând sau prea mult ar putea încetini declinul inflaţiei sau chiar ar putea inversa progresele în acest domeniu", menționează Powell.

Afirmatiile sale sugerează improbabilitate unei reduceri a dobânzilor la urmatoarea sesiune Fed, programată pentru perioada 30-31 iulie. Traderii estimează o probabilitate mai mare de 70% ca Fed să taie dobânzile în septembrie și posibil în decembrie.

Conform datelor publicate luna trecută de Departamentul american al Comerţului, rata anuală a inflaţiei în mai s-a situat la 2,6%, faţă de 2,7% luna precedentă, în linie cu previziunile analiştilor. Cu toate acestea, este peste obiectivul Fed, de 2%. Rata şomajului în SUA a crescut uşor în iunie, până la 4,1%, iar numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani a fost mai mic decât în mai, ceea ce creşte şansele pentru o decizie de relaxare a politicii monetare din partea Rezervei Federale.

Powell consideră că piața forței de muncă este "solidă, dar nu supraîncălzită", iar politica restrictivă a Fed contribuie la echilibrarea cererii și ofertei.

În ultima sesiune de politică monetară, oficialii Fed au hotărât unanim să mențină rata dobânzii între 5,25% și 5,50%, conform estimarilor analistilor. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. Rezerva Federala americana folosește datele privind inflatia si cele privind somajul pentru a determina daca economia SUA încetinește și este pregatita pentru o reducere a ratei dobanzii de politica monetara.

Recent, Powell afirma ca Fed are nevoie de mai multe informatii inainte de a incepe sa taie dobanzile, pentru a se asigura ca cele mai recente date care indica o incetinire a inflatiei ofera o imagine corecta a ceea ce se intampla cu presiunile pe partea de preturi.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu