HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Șeful PTF Sculeni și alți doi agenți au fost reținuți de DNA într-un dosar de corupție declanșat miercuri.

Șeful PTF Sculeni și alți doi agenți au fost reținuți de DNA într-un dosar de corupție declanșat miercuri.
Sursă foto: thetimes.co.uk

Pe data de 22 noiembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au inițiat procedurile penale și au reținut timp de 24 de ore pe subcomisarul de poliție Cristian Mancaș, conducătorul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași. Acesta este acuzat pentru nouă infracțiuni de primire de mită.

În plus, au mai fost arestați Gabriel Alexandru Bertea, agent la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, pentru acuzațiile de luare de mită (șase cazuri), dare de mită și complicitate la luare de mită, precum și Iulian Teofil Baciu, un alt agent al acestui punct frontalier, pentru luare și dare de mită.

Mita era o practică comună în PTF Sculeni

Conform anchetatorilor DNA Iași, între 07 iulie – 08 noiembrie 2023 inculpații Mancaș Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian-Teofil ar fi solicitat și primit repetat sume mari neidentificate până acum (ajungând până la 700 euro) direct sau prin intermediari. Aceste sume proveneau din partea persoanelor care transportau mărfuri din Republica Moldova către statele Uniunii Europene.

Pentru aceste sume de bani primite sub formă de mită, cei trei polițiști de frontieră ar fi încălcat normele de serviciu, permițând trecerea coletelor respective fără a aplica măsurile legale necesare pentru încălcarea regulilor privind transportul peste granița a anumitor cantități de bunuri/produse accizabile.

Bani proveniți de la subordonați

În același context, se pare că inculpatul Mancaș Cristian, în calitatea sa de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi solicitat și primit sume neidentificate până acum de la unii dintre subordonații săi. Acestea erau o formă tacit acceptată pentru a ignora "contabilitatea" banilor primiți ca mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul frontalier menționat mai sus.

La data de 23 noiembrie 2023, cei trei inculpați sunt programați să fie prezentati în fața Tribunalului Iași cu propunerea unei arestari preventive pe durata a 30 zile.

În acest caz se efectuează în continuare investigații și asupra altor 24 persoane (agenți ai poliției frontaliere, vameși și persoane fizice).

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu