HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Șeful Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: Sistemul medical se află într-o comă adâncă, la un pas de deces

Șeful Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: Sistemul medical se află într-o comă adâncă, la un pas de deces
Sursă foto: Profimedia

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimie, a lansat un avertisment cu privire la condiția pacienților cronici care nu mai dispun de medicamente pentru a menține boala în frâu. Irimie afirmă că sistemul medical din România se află ”în comă profundă, înainte de deces”, având în vedere că sunt raportate anual aproximativ 20.000 de morți care ar fi putut fi evitate.

”Din păcate, situaţia este tragică şi nu exagerez cu nimic. Tratemente întrerupte încă din vară pentru pacienţii cronici din România, medicamente nu se mai găsesc, furnizorii de medicamente nu mai vor să livreze către farmaciile cu circuit închis sau deschis pentru că au acumulat datorii foarte mari, statul nu a plătit aceste medicamente, iar ei nu mai vor să livreze, chiar dacă depozitele lor sunt pline...” - a declarat Cezar Irimie la Medika TV conform news.ro.

Irimie a discutat și despre Planul Național de Cancer.

”Au abrogat articolul 7 care obliga Ministerul Sănătăţii să implementeze  Planul Naţional de Cancer până la 1 iulie... Ei nu pot lupta cu această boală cu mâinile goale”, a adaugat Irimie.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer consideră că sistemul medical din România se află într-o comă profundă, menționând că Ministerul Sănătății a transferat responsabilitatea la Ministerul de Finanțe și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

”Pot spune că sistemul este într-o comă profundă, înainte de deces... Nu este obligaţia nici a Ministerului de Finanţe, nici a CNAS...”, a declarat Irimie.

Irimie a mai adus în discuție faptul că pacienții cu cancer nu au resurse financiare pentru a-și achiziționa tratamentele și că, în unele situații, medicamentele sunt procurate online.

”Bani nu avem să cumpărăm din circuitul deschis unde nici măcar nu se găsesc aceste medicamente scumpe... Statul român ne-a condamnat la moarte... E dureros ce se întâmplă și nu  știu care este ieşirea. Din punct de vedere al finanţarii sistemului de sănătate suntem pe ultimul loc în Europa la finanţare și pe primul loc la mortalitate...”, a mai precizat acesta.

Președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer s-a referit și la numărul mare al morților care ar fi putut fi prevenite, în România.

”În ceea ce priveşte oncologia, în România avem peste 20.000 de decese evitabile în fiecare an... că decesele sunt mai mari cu 48% faţă de media europeană”, a adăugat Cezar Irimie.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu