HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Șeful Casei de Pensii face declarații semnificative. Află ce afirmă despre punctele suplimentare de fidelitate.

Șeful Casei de Pensii face declarații semnificative. Află ce afirmă despre punctele suplimentare de fidelitate.
Sursă foto: business24.ro

Conducătorul Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că noua metodă de calcul al pensiilor va elimina discrepanțele care s-au acumulat în sistem de-a lungul timpului.

"Pe aceeași contributivitate, în momentul de față, există cuantumul de pensii diferite în plată pentru că acel număr de puncte a fost racordat la stagii de cotizare diferite care au fost la momentul respectiv în vigoare. Din această formulă de calcul, acest lucru se elimină pentru că formula de calcul constă decât în produsul dintre numărul total de puncte  și acea valoare a punctului de referință. Toți pensionarii la contributivitate egală vor avea pensii egale în plată", a comunicat pe postul România Tv, Daniel Baciu.

Noua legislație privind pensiile introduce un element inedit - bonificațiile pentru cei care lucrează mai mult decât stagiul minim de 25 ani.

"După acest stagiu de referință de 25 de ani, care e de fapt o medie a stagiilor de cotizare din ultima perioadă, sunt trepte de ani de cotizare: între 25 și 30 de ani este de 0,5 pentru fiecare an, între 30 și 35 de ani este de 0,75, iar ce trece peste 35 de ani este chiar un punct în plus pentru fiecare an generând practic niște puncte suplimentare care se adaugă la cotizație", a declarat Baciu.

În ceea ce privește unificarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, modificarea va fi implementată gradual.

"Se va întâmpla lent, etapizat într-o perioadă mai lungă de timp. Practic în 2035 se va face această egalizare a vârstei de pensionare înytre femei și bărbați", a explicat președintele Casei de Pensii.

O altă schimbare importantă se referă la femeile cu mai mulți copii născuți, care vor avea parte de o diminuare a vârstei standard de pensionare până la 3 ani și jumătate. Pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de 6 luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni.Cea mai anticipată prevedere din legea pensiilor este legată de indexarea pensiilor începând cu data de 1 ianuarie 2024

"Articolul 84 prevede foarte clar această creștere a tuturor pensiilor în plată. Vorbim de aproximativ 5 milioane de pesnionari în sistemul public de pensii care vor beneficia de această majorare a punctului de pensie cu 13,8%, punctul de pensie ajungând la valoarea de 2033 lei de care vor beneficia toți pensionarii în plată",  a adăugat Baciu.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu