HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Sectorul construcțiilor din zona euro a înregistrat o creștere în luna septembrie.

Sectorul construcțiilor din zona euro a înregistrat o creștere în luna septembrie.
Sursă foto: Facebook

În septembrie, domeniul construcțiilor din zona euro a înregistrat o creștere de 0,4% comparativ cu luna anterioară. Slovenia a avut cea mai semnificativă evoluție pozitivă dintre statele membre UE, pe când Ungaria și România au consemnat cele mai accentuate scăderi.

Comparând cu luna august, creșterea sectorului construcțiilor din zona euro s-a situat la 0,4%, însă a fost notată o scădere de 0,3% dacă luăm ca referință septembrie 2022.

La nivelul Uniunii Europene, în septembrie s-a observat o creștere a activității din sectorul construcțiilor de 0,5% față de luna precedentă și de 0,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.

Dintre toate statele membre ale UE, Slovenia a marcat cea mai mare creștere în domeniul construcțiilor în septembrie față de luna anterioară - un impresionant 7,4%. Polonia și Slovacia au urmat-o cu procente respectabile de 3,6%, respectiv 2,3%. În schimb,
cele mai mari decelerari au fost consemnate în Ungaria și România (ambele cu o scadere de 1.9%), Portugalia (cu un declin de 1.2%) și Austria (cu o scădere de 0.9%).

În ceea ce privește evoluția anuală, sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere spectaculoasă de 32,1% în Slovenia, 13,8% în Polonia și 10,9% în România. Pe de altă parte, Finlanda a consemnat o scădere de 6,2%, iar Spania și Ungaria au marcat un declin similar de 6,1%.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu