HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Sebastian Burduja: Schema de plafonare-compensare a oferit romanilor un cost just si redus al energiei.

Sebastian Burduja: Schema de plafonare-compensare a oferit romanilor un cost just si redus al energiei.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a afirmat ieri în timpul unei vizite la CET Sud că mecanismul de plafonare-compensare asigură un preț al energiei extrem de echitabil pentru populația României. Acesta este chiar mai mic și dacă luăm în considerare tariful plafonat, țara noastră se bucură de al patrulea cel mai accesibil gaz din Uniunea Europeană. În ceea ce privește energia electrică, România se situează pe pozițiile 16-17 în clasamentul european. Informațiile au fost prezentate de Rador Radio România.

Sebastian Burduja a adăugat că această schemă va rămâne în vigoare până în martie 2025. De asemenea, s-a identificat o cale prin care să fie garantat fluxul monetar necesar pentru compensarea furnizorilor care suportă costurile facturilor în avans.

"Diferența dintre prețul la factură și prețul din piață este suportată de companiile din furnizare", a explicat ministrul energiei. El a anunțat că mâine dimineața va avea loc o întâlnire cu reprezentanți ai unor instituții bancare și companii de furnizare. Scopul acestei întrevederi este să găsească împreună o soluție prin care furnizorii să poată accesa credite mai avantajoase, iar băncile să fie asigurate că aceste sume vor fi rambursate de către statul român la un moment dat.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu