Procesul de încărcare a telefonului este adesea efectuat în mod automat, fără a ne gândi la consecințele pe care le poate avea asupra dispozitivului. În momentul în care bateria începe să dea semne de slăbiciune, tendința noastră este să acuzăm producătorul sau echipamentul în sine. Totuși, nu luăm în considerare că deseori suntem noi cei responsabili pentru deteriorarea bateriei.
Atunci când ne confruntăm cu astfel de probleme, ar trebui să explorăm metodele care nu doar susțin, dar chiar extind durata de viață a bateriei.
Evitați încărcarea telefonului peste noapte
Încărcarea telefonului peste noapte duce la ceea ce se numește încărcare reziduală. Aceasta reduce constant nivelul bateriei la 99% și apoi reîncepe procesul de încărcare. Acest ciclu se poate repeta de multe ori pe parcursul a câteva ore. Riscul acestui tip de încărcare este generarea unei cantități mari de căldură. Dacă aceasta se combină cu temperaturile ridicate din cameră - deteriorarea bateriei este inevitabilă. Deși este foarte practic, ar fi mai prudent să evitați acest tip de încarcare.
Știm că este dificil să renunțăm la vechile obiceiuri. O soluție la problema încărcării telefonului peste noapte ar fi achiziționarea unui încărcător inteligent. Acesta oprește automat procesul de încărcare când bateria atinge un anumit procent. Un sfat util pentru utilizatorii de telefoane este să nu-și încarce dispozitivul mai mult de două ore.
Evitați încărcătoarele ieftine
Achiziționarea unui telefon implică o investiție semnificativă. În prezent, mulți producători recomandă cumpărarea unui încărcator separat pentru telefon. Acesta este un accesoriu esențial pentru a asigura o durată de viață optimă a bateriei. Evitați să cumparați încarcatoare ieftine. Acestea nu doar că pot afecta bateria, dar pot constitui și o sursa majora de pericol pentru telefon și locuința dumneavoastră. Atât telefonul, cât și încarcatorul se pot supraîncalzi în timpul procesului de încarcare. Dacă componentele nu sunt izolate corespunzator, riscați să provocați un scurtcircuit sau chiar un incendiu. Același lucru este valabil și pentru cablurile USB ieftine, pe care ar trebui să le evitați.
Evitați fluctuațiile de temperatură
Producătorii de telefoane recomandă utilizarea acestora într-un mediu cu o temperatură cuprinsă între 0 și 25 de grade Celsius. Expunerea la temperaturi extrem de ridicate sau fluctuații bruște de temperatură poate duce la deteriorarea permanentă a bateriei. Astfel de condiții pot permite pătrunderea umidității în baterie, deteriorând componentele sensibile.
O eroare frecvent comisă este supraîncalzirea telefonului. Aceasta se poate întâmpla adesea în timpul vacanțelor la plajă sau când stați lângă piscină. De asemenea, dacă lăsați dispozitivul pe bordul încins al mașinii sau pe o suprafața plana expusă direct la soare, riscați să slabiți bateria. În zilele toride, încercați să vă păstrați smartphone-ul la umbră. De asemenea, puteți investi într-o husa special conceput pentru protecție.
Nu încărcați telefonul pânâ la 100%, nu-l lãsați să se descarce complet
Când ar trebui să vã încărcaţi telefonul? Mulţi oameni ar spune că atunci când nivelul bateriei se apropie periculos de zero. Un astfel de comportament nu face decât să dãuneze bateriei, aşadar nu este recomandat să amânaţi încărcarea până în ultimul moment. Deşi vederea procentului 100% pe ecran poate fi reconfortantă, acest lucru nu contribuie la prelungirea duratei de viaţă a bateriei.
Care este momentul ideal pentru a încărca telefonul şi până la ce procent?
O metodă eficientă care contribuie la menținerea stării bateriei și protejează smartphone-ul de supraîncarcare este să începeți procesul de încarcare când nivelul bateriei scade la aproximativ 20% și să opriți încarcarea atunci când ajunge la 80%. Această soluție este cu atât mai utilă dacă utilizați opțiunea de încarcare rapidă. Încarcarea telefonului de la zero va genera o cantitate mare de căldură, iar orice încarcare peste 80% este ineficienta.