FACIAS adresează o epistolă publică către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Nu vă întoarceți fața de la români! Obligația statului român este de a asista cetățenii afectați de efectele secundare ale vaccinurilor anti-Covid 19.
Stimate domnule ministru,De când a început campania de vaccinare împotriva Covid-19 și până acum, România a înregistrat oficial peste 24.000 de persoane cu posibile reacții adverse la vaccinurile Covid-19, în timp ce în Europa există sute de mii de astfel de cazuri.
Diferența dintre noi și statele UE care se preocupă pentru drepturile cetățenilor este semnificativă. În țările precum Franța sau Germania, autoritățile abordează această problemă în mod obiectiv, indiferent de mărimea sa. În aceste țări, indivizii care raportează efecte secundare la acest vaccin nu sunt catalogați ca conspiraționiști și nu sunt ignorați complet. Astfel, francezii sau germanii care au suferit realmente din cauza unui tratament recomandat de stat sunt compensați pentru suferințele lor.
Aceste aspecte ar putea fi reflectate și în politicile publice românești dacă ne-am aminti, cel puţin atunci când situația o impune, articolul 34( alin.2) din Constituția României „Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice”. Prin urmare, chiar dacă involuntar, statul adoptă măsuri care conduc, în unele cazuri, la îmbolnăvirea cetățenilor, ar trebui totuși ca acesta să fie mai sensibil la astfel de situații și dispus să le corecteze.
În consecință, vă cerem să dispuneți crearea unei comisii independente pentru investigarea și descoperirea adevărului privind cazurile de reacții adverse raportate de cetățenii români. Această comisie ar trebui compusă din specialiști în domeniul medical care pot examina obiectiv toate cazurile raportate.
Misiunea acestei comisii ar fi de a inspecta rapoartele cu reacțiile adverse, de a evalua informațiile științifice disponibile și de a identifica corect posibilele conexiuni între vaccinuri și reacțiile adverse semnalate, precum și efectele pe termen lung și eficacitatea vaccinurilor Covid-19. De asemenea, aceasta ar trebui să furnizeze recomandări pentru monitorizarea continuă a siguranței vaccinurilor și să sugereze măsuri adecvate pentru a diminua riscurile asociate vaccinării.
Obiectivul acestei inițiative nu este de a submina încrederea în vaccinare, ci dimpotrivă, de a întări această încredere prin transparență și responsabilitate. Este vital ca cetățenii să fie complet informați și să aibă încredere în siguranța și eficacitatea vaccinurilor Covid-19.
Vă rugăm să luați în considerare această cerere fiind o problemă urgentă pentru sănătatea publică. Alături de sutele de români care ne-au scris, așteptăm cu nerăbdare răspunsul dvs. ca pe un semn al normalității în țara pe care am ales-o cu toții pentru a munci și trai.