HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Scăderea cu 4% a prețului petrolului a fost cauzată de amânarea întâlnirii OPEC+

Scăderea cu 4% a prețului petrolului a fost cauzată de amânarea întâlnirii OPEC+
Sursă foto: e-nergia.ro

Valoarea barilului de petrol a cunoscut o descreștere cu 4% miercuri, în urma anunțului neașteptat al OPEC+ privind amânarea unei reuniuni ministeriale. Acest eveniment urma să abordeze nivelul producției de petrol, iar decizia de amânare a generat incertitudini cu privire la viitoarea direcție a producției de petrol, informează Reuters.

La ora 14:12 GMT, prețul unui baril de țiței Brent înregistra o scădere cu 3,39 dolari, adică 4,1%, ajungând la valoarea de 79,06 dolari pe baril. În același timp, cotațiile futures pentru un baril de petrol West Texas Intermediate (WTI) erau în descreștere cu 3,26 dolari sau 4,2%, până la valoarea de 74,51 dolari per baril, conform datelor Agerpres.

Reuniunea ministerială OPEC+, care trebuia să se desfășoare duminică la Viena, a fost reprogramată pentru data de 30 noiembrie. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a făcut acest anunţ printr-un comunicat oficial fără să ofere un motiv specific pentru această decizie. Se anticipa că cele 13 state membre OPEC conduse de Arabia Saudită și cele zece națiuni partenere conduse de Rusia vor discuta posibile modificări la un acord care a limitat deja oferta globală de petrol.

Atât prețul petrolului Brent cât și cel al petrolului WTI au cunoscut o descreștere continuă timp de patru săptămâni, presate de creșterea livrărilor și preocupările legate de cerere și o potențială încetinire economică.

Pentru a menține prețurile, OPEC și partenerii săi ar trebui nu doar să extindă dar și să mărească reducerile de producție, considera John Evans, broker la PVM. Amânarea reuniunii ministeriale OPEC+ ar putea oferi mai mult timp țărilor membre pentru a discuta eventuale reduceri suplimentare.

Însă chiar dacă țările din OPEC+ vor decide să continue reducerile de producție în anul următor, piața petrolieră mondială va înregistra un surplus minim în 2024, estima anterior directorul diviziei de pieţe petroliere de la Agenţia Internaţională a Energiei.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu