HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Romgaz a înregistrat o scădere a profitului în primele 9 luni ale anului 2023.

Romgaz a înregistrat o scădere a profitului în primele 9 luni ale anului 2023.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Rezultatele financiare ale Romgaz au înregistrat un declin în primele trei trimestre din 2023.

Totalul veniturilor a fost mai redus cu 4,002 miliarde lei în intervalul de timp terminat la data de 30 septembrie 2023, marcând un regres de 37,02%. Această scădere este rezultatul următoarelor elemente: reducerea cifrei de afaceri provenită din comercializarea gazelor naturale (5,912 miliarde în perioada de nouă luni finalizată la 30 septembrie 2023 comparativ cu 9,282 miliarde în perioada similară a anului anterior); cifra de afaceri generată prin vânzarea energiei electrice a cunoscut o diminuare (288,48 milioane lei faţă de 1,008 miliarde lei în primele noua luni ale anului precedent); cifra de afaceri corespunzătoare serviciilor de depozitare a crescut cu aproximativ o treime (424,29 milioane lei faţă de 323,88 milioane lei în aceeaşi perioadă din anul anterior).

Cheltuielile totale au marcat un declin cu 62,47% în primele noua luni ale anului curent. Acest lucru s-a datorat în special reducerii impozitului pe veniturile suplimentare generate prin vânzarea gazelor naturale (-3.98 miliarde lei) şi a cheltuielilor cu redevenţa (-1,067 miliarde lei).

În intervalul de timp menţionat, Grupul a suportat costuri de 293,87 milioane lei cu impozitul pe veniturile suplimentare provenite din vânzarea energiei electrice, care ulterior au fost direcţionate către fondul de tranziţie energetică.

"Având în vedere vânzarea energiei electrice la preţ de 450 lei/MWh în proporţie de peste 90%, această contribuţie este nesemnificativă în perioada analizată", se specifică în raportul trimis BVB.

Ca efect al comercializării producţiei de energie electrică la un preț de 450 lei/MWh, OUG nr. 27/2022 a stabilit un mecanism prin care dacă valoarea lunară a certificatelor CO2 asociate energiei electrice vândute la acest preț depășește contribuția la fondul de tranziție energetică, producătorii primesc diferența dintre cele două sume. Venitul obținut din vânzarea energiei electrice la prețul de 450 lei/MWh s-a ridicat la 119,17 milioane lei.

"Până la această dată, legislaţia nu prevede însa procedura de rambursare sau autoritatea responsabilă cu plata acestor sume", au semnalat reprezentanţi ai companiei.

Conform sursei citate, creșterea profitului brut consolidat cu 51,62% față de perioada similară a anului precedent a fost anulată de impozitul pe profit. Impozitul pe profit include contribuţia de solidaritate introdusă la finalul anului 2022, în perioada de nouă luni terminată la data de 30 septembrie 2023 s-a înregistrat o cheltuială cu această contribuție de 1,388 miliarde lei.

În primele trei trimestre ale anului curent, Romgaz a produs un volum total de gaze naturale de 3.515 milioane mc, cu un deficit de 172 milioane mc (-4.67%) comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior.

Producția de gaze naturale din primele noua luni ale anului curent a fost influențată de următoarele aspecte: declinul producției specifice activității de exploatare a zăcămintelor; fluctuațiile consumului național; implementarea programelor de reparații și intervenții pentru sondele cu productivitate scăzută sau inactive; continuarea proiectelor majore pentru reabilitarea zacamintelor mature; implementarea măsurilor pentru optimizarea exploatarii zacamintelor; finalizarea investițiilor pentru extinderea infrastructurii productive și conectarea noilor sonde la aceasta.

Cantitatea totala valorificata de Romgaz in primele noua luni ale anului 2023, care reprezinta livrari catre clienti fara a include consumul CTE Iernut, a inregistrat un regres de 4% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu