HUB PRESS

s e î n c a r c ă

România donează 1,3 milioane euro pentru ajutorarea populațiilor din Turcia și Siria, afectate de seism.

România donează 1,3 milioane euro pentru ajutorarea populațiilor din Turcia și Siria, afectate de seism.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Vineri, într-o ședință recentă, Guvernul a autorizat o contribuție financiară de 1,3 milioane de euro pentru a ajuta populațiile din Turcia și Siria, afectate de cutremurul din 6 februarie.

Sumele au fost angajate de România în timpul Conferinței Internaționale a Donatorilor. Prin urmare, Ministerul Afacerilor Externe va primi un plus la buget de 6,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului.

"Fondurile sunt necesare pentru plata contribuţiei financiare voluntare a României, în cuantum total de 1,3 milioane euro, asumate de România în cadrul Conferinţei internaţionale a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023", conform unui comunicat emis de Biroul de presă al Guvernului.

Această contribuție financiară va fi distribuită către următoarele organizații internaționale:

  • 150.000 de euro vor merge către Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) pentru Republica Turcia;
  • 150.000 de euro vor fi direcționați către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) tot pentru Republica Turcia;
  • 700.000 de euro vor fi oferiți ca o contribuție voluntară pentru Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru redresarea rapidă în Republica Turcia;
  • 150.000 de euro vor fi trimiși către Programul Alimentar Mondial (PAM) în beneficiul populației din Republica Arabă Siriană;
  • 150.000 de euro vor fi alocați Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în beneficiul populației din Republica Arabă Siriană.

De asemenea, Guvernul a aprobat plata unei contribuții financiare voluntare a României la bugetul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), destinată Programului Regional de Competitivitate EURASIA. Suma este de 200.000 de euro și va fi suportată din bugetul anual al Ministerului Afacerilor Externe pentru 2023.

"Contribuţia voluntară în cadrul programului va asigura vizibilitate României în contextul procesului de aderare la OCDE şi va contribui la consolidarea profilului activ atât în cadrul organizaţiei şi a membrilor OCDE, cât şi faţă de ţările partenere. Având în vedere sprijinul constant al României faţă de Republica Moldova şi Ucraina, alăturarea la programul ECP reprezintă şi o continuare a sprijinului multidimensional acordat de România celor două state, inclusiv prin implicarea în diferite activităţi ale programului, contribuind la dezvoltarea economică în vecinătate", a informat Guvernul.

Programul Regional de Competitivitate EURASIA (ECP) al OCDE, lansat în 2008, are ca scop creșterea competitivității, îmbunătățirea mediului de afaceri și susținerea tranziției către economia de piață în țările din Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală. Acesta include cele șase țări acoperite de Inițiativa OCDE pentru Europa de Est și Caucazul de Sud - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina - și cele acoperite de Inițiativa pentru Asia Centrală - Afganistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Mongolia.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu