HUB PRESS

s e î n c a r c ă
România demarează blocada contra Ucrainei!
Sursă foto: European Centre for Minority Issues

Nu va fi permisă intrarea pe teritoriul României a niciunui gram de carne de pui sau ou provenit din Ucraina pentru a fi comercializat, în lipsa unei licenţe de import, conform afirmaţiilor făcute joi de Florin Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

"În prezent, ordonanţa stipulează că doar procesatorii români au dreptul să importe carne de pui şi ouă din Ucraina. În alte contexte, cum ar fi restaurantele sau comerţul cu amănuntul, aceste importuri sunt interzise prin ordonanţă. (...) ANSVSA şi Vama vor supraveghea aceste importuri. Sistemul a fost deja actualizat astfel încât importurile să fie efectuate numai pe baza unei licenţe aprobate de Ministerul Agriculturii. Dacă nu există o astfel de licenţă, niciun gram de carne de pui şi niciun ou nu vor fi admise pe teritoriul României pentru comercializare, ci doar pentru procesare", a menționat ministrul Agriculturii la târgul dedicat Zilei Produselor Agroalimentare Româneşti, organizat în curtea Ministerului Agriculturii, potrivit Agerpres.

El a răspuns unei întrebări referitoare la modul în care va gestiona situația în care un procesator nu va putea găsi suficiente materii prime pe piaţa românească şi va fi nevoit să importe ouă sau carne de pasăre din Ucraina, pentru a-şi menține afacerile.

"Asta este responsabilitatea noastră, a Ministerului Agriculturii. Avem un sistem foarte bine organizat de raportare a stocurilor. Cunoaștem exact stocurile de ouă şi carne de pasăre ale producătorilor români şi evident îi vom îndruma către aceste companii. În plus, în ceea ce privește carnea de pui, România are un grad de autosuficienţă mai mare de 160%. Prin urmare, nu există nicio problemă în ceea ce privește producţia de carne de pui. La fel și în sectorul ouălor, România are un grad de autosuficienţă mai mare de 100%. (...) Nu le afectăm afacerile, pentru că dorim ca materia primă produsă de fermierii români să fie integrată în procesare. Aşa cum este previzionat și în ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial, prețul achiziției materiilor prime utilizate în procesare este inclus în fişele postului. Nu influențăm negativ nicio societate comercială din punct de vedere financiar", a explicat ministrul Agriculturii.

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă miercuri prin care ouăle şi carnea de pasăre au fost adaugate pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar cu licenţă de import.

Ministrul Agriculturii a declarat că această măsură a fost luată în urma unei discuţii cu reprezentanții asociaţiilor din sectorul avicol. Fermierii se confruntau cu o problemă serioasă datorită importurilor de ouă şi carne de pasăre din Ucraina, la preţuri de dumping, mult sub costurile de producţie ale fermierilor români. El a menționat că România, ca membru al Uniunii Europene, trebuie să respecte anumite condiționalități, ceea ce implică costuri cu aproximativ 30% mai mari decât cele din Ucraina.

Pe data de 2 octombrie, crescătorii de păsări din România au cerut autorităţilor să interzică unilateral importurile de produse avicole din Ucraina, dupa modelul altor state membre situate în vecinatatea acestei ţari. Aceste importuri pun fermierii români într-o situaţie dificilă, reducându-le competitivitatea și viabilitatea fermelor.

Conform unui comunicat emis de Uniunea Crescatorilor de Pasi din Romania (UCPR), este necesar sa se ia masuri pentru stabilizarea pieței oualor si carnea de pasare si pentru prevenirea unor socuri economice mai grave pe termen lung.

Statisticile UCPR arată că importul de ouă proaspete de consum din Ucraina, în primele șase luni ale anului 2024, a atins 534 tone, cu o creștere de 48% față de aceeași perioadă a anului anterior. Prețurile de import sunt mai mici decât cele ale ouălor românești, dar au urmat o tendință descrescătoare pe parcursul perioadei, scăzând de la o medie de 0,12 eurocenți pe ou în ianuarie 2024 la aproximativ 0,6 - 0,7 eurocenți pe ou în lunile iulie - august 2024.

În același timp, volumul crescând al importurilor de ouă din Ucraina la prețuri reduse și calitate slabă exercită presiuni serioase asupra prețurilor la poarta fermei.

Pe de altă parte, conform datelor Uniunii Crescatorilor de Pasi din Romania (UCPR), importul de carne de pasare refrigerata si congelata in Romania din Ucraina in primele sase luni ale anului 2024 a ajuns la aproape 4000 tone fata de cele doar 78 tone importate in aceeasi perioada a anului precedent. Se estimeaza ca acesta va avea un potential semnificativ pentru crestere in semestrul II al anului.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu