HUB PRESS

s e î n c a r c ă

România a demarat Marele Plan: ne vom transforma într-un actor de seamă pe scena europeană.

România a demarat Marele Plan: ne vom transforma într-un actor de seamă pe scena europeană.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Conform declarațiilor lui Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, în această iarnă nu vor exista dificultăți în ceea ce privește asigurarea necesarului intern de gaze. Mai mult decât atât, a anunțat că prin intermediul proiectului Neptun Deep, în 2027 vor fi introduse în sistem încă 10 miliarde de metri cubi. Astfel, România se va transforma într-un exportator de energie și va avea un rol semnificativ la nivel european, potrivit News.ro.

Burduja a fost chestionat sâmbătă la emisiunea Insider Politic de la Prima TV dacă oamenii se vor confrunta cu frigul sau cu anxietatea facturilor mari pe timpul iernii.

"Nici una dintre variante. Mi-am asumat public această situație, desigur bazându-mă pe datele pe care le-am obținut de la Transelectrica, Dispeceratul Energetic Naţional – cel care menține echilibrul în sistem – și A.N.R.E.. Ne aflăm într-o poziție mai favorabilă ca niciodată. Observăm gradul de umplere a depozitelor de gaze și constatăm că am ajuns la 103%. Am depășit pragul maxim și cei care au râs când am afirmat că am trecut peste 100% nu cunosc aspectele tehnice; exact cum putem umple rezervorul mașinii până la capac, la fel putem face și cu depozitele de gaze. Toamna a fost până acum blândă, deci având în vedere ce avem stocat – aproximativ 3,3 miliarde de metri cubi – plus producția pe care o vom avea pe timp de iarnă, nu vom întâmpina probleme în asigurarea consumului intern; astfel va fi doar gaz românesc", a declarat Sebastian Burduja.

Acesta a fost întrebat dacă mai importăm gaz din Rusia.

"Nu, absolut deloc. Chiar recent, o firmă din România a fost chestionată public dacă folosește gaz rusesc și ne-a asigurat în scris că prin contract nu este vorba de gazul rusesc (…) În prezent nu mai suntem dependenți ca țară", a precizat ministrul.

România devine jucător în Europa

Burduja a adus în discuție faptul că România poate exporta și energie electrică.

"Avem acest coridor verde care se întinde de la Azerbaidjan și Georgia sub Marea Neagră până în România și Ungaria prin cablul de curent continuu. Prin acest coridor România va putea exporta energie electrică și vom fi capabili să facem asta cu ajutorul celor două noi reactoare nucleare mari de la Cernavodă, reactoarele modulare mici de la Doicești și din alte zone, cu grupuri pe gaz, cum este cel de la Mintia care este în construcție acum, având 1700 de megawați. Acesta va fi mai mare decât centrala actuală de la Cernavodă și va fi cel mai mare din Europa. Așadar România va fi un hub energetic și va putea să genereze nu doar venituri la buget – pentru că nu mă deranjează să vândem gaz Ungariei sau altor state europene", a explicat Burduja.

Acesta a fost chestionat în legătură cu cine mai cumpără gaze din România în afară de Ungaria.

"În funcţie de condiţiile pieţei, le vindem şi bulgarilor şi Republicii Moldova. Deci cu cei cu care avem interconectări, avem disponibilitatea tehnică de a vinde, dar e o decizie şi a lor dacă din punct de vedere comercial rentează să cumpere gaz din România. În 2027, prin Neptun Deep, nouă ne vor intra în sistem încă 10 miliarde de metri cubi. Deja exploatăm gaze din Marea Neagră, exploatăm din anii 70, dar la mică adâncime. A venit proiectul Black Sea Oil and Gas, undeva mai departe de ţărm, companie americană şi avem astăzi un miliard de metri cubi – deci 1 pe 10 din consumul României e din acel perimetru. Iar Neptun Deep ne va da 10 miliarde de metri cubi, cât tot consumul României de azi", a afirmat ministrul Energiei.

Burduja a menționat că există mai multe opțiuni pentru utilizarea acestui gaz.

"Ce vom face cu acest gaz? E o decizie guvernamentală. Putem să îl transformăm în energie electrică și deja e o valoare adăugată și asta va face Centrala de la Mintia. Putem să-l ducem în industria de îngrăşăminte şi să repornim marile combinate. Asta e o valoare mai bună sau putem să-l ducem industria farma, unde România are un deficit comercial substanţial şi acolo e o valoare adăugată şi mai mare. Dar tot cred că vor fi cantităţi de gaz în plus care ne vor rămâne. Nu le putem înmagazina. Suntem constrânşi de capacitatea tehnică. Oricum, la nivelul României e în regulă – 3,3 miliarde de metri cubi – deci sigur că vom fi deschişi să exportăm. Cui? Cui ne va plăti mai bine. Şi dacă reuşim prin asta să reducem dependenţa unor vecini de Federaţia Rusă, cred că e foarte bine", a precizat ministrul Energiei.

România va juca în altă ligă

Întrebat dacă există cerere pentru a exporta acest gaz, Burduja a răspuns: "Categoric da. Inclusiv Ungaria. Sigur că dacă are un gaz competitiv în România şi Uniunea Europeană îi spune ”Domnule, nu mai luaţi de la ruşi și uite, aveţi opţiunea românească”. Pentru că acum, argumentul ministrului Szijjártó, nu avem de unde să îl luăm, nu avem capacitatea tehnică de interconectare. Dacă adunăm cifrele, vedem că totuşi ar putea să mai reducă dependenţa faţă de gazul rusesc, dar sigur că el este mai ieftin în momentul acesta. Ştiţi cum e proverbul acela japonez – cel mai scump lucru e cel pe care îl primeşti gratis sau ieftin".

Ministrul a explicat ce va înseamna proiectul Neptun Deep pentru bugetul României.

"Pentru statul român, aproximativ 20 de miliarde de euro în total din tot ceea ce înseamnă proiectul Neptun Deep – deci un ajutor substanţial la buget și o oportunitate pentru România să puncteze în plan geopolitic. Pentru că nu poţi să separi geopolitica de energie. Dacă noi devenim furnizor de securitate și stabilitate energetică pentru Ungaria, Serbia, Bulgaria, nu mai zic de Republica Moldova – pentru că deja suntem acolo – sau chiar Ucraina într-un anumit scenariu, deja jucăm în altă ligă", a mai afirmat Sebastian Burduja.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu