HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Recurs formulat de Inspecția Judiciară împotriva deciziei CSM privind cazul procurorului Daniel Horodniceanu

Recurs formulat de Inspecția Judiciară împotriva deciziei CSM privind cazul procurorului Daniel Horodniceanu
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Inspecţia Judiciară a făcut public, marţi, că a depus recurs împotriva deciziei luate de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM în cazul lui Daniel Horodniceanu.

Inspecţia Judiciară a formulat recurs împotriva Hotărârii nr. 11 P din 8 noiembrie 2023 a Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM”, comunică Inspecţia Judiciară marţi.

Decizia contestată se referă la procedura disciplinară deschisă împotriva vicepreşedintelui CSM, Daniel Horodniceanu.

Pe data de 8 noiembrie, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a respins procedura disciplinară iniţiată de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al CSM, ca urmare a unei interacţiuni cu o echipa de poliție care l-a oprit în trafic.

Respinge acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului procuror Daniel Constantin Horodniceanu, membru al CSM, cercetat sub aspectul săvârşirii abaterilor disciplinare prevăzute de art 271 lit. a) şi lit. m) din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de către pârâtul procuror Daniel Constantin Horodniceanu, membru al CSM, ca fiind inadmisibilă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la completul de 5 judecători al ICCJ”, se menţionează în hotărârea contestată.

În luna mai, au fost difuzate în media imagini cu vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Horodniceanu, fost procuror-șef al DIICOT, întrebând polițiștii care l-au oprit în trafic dacă îl recunosc și amenințând că va lua legătura cu conducerea Poliţiei judeţului Iaşi.

Horodniceanu a declarat ulterior că s-a aflat într-o ”situaţie provocată” și a exprimat regretul că nu a reuşit să ignore provocarea, subliniind că reacția sa nu îl caracterizează.

La data de 27 iunie, Inspecţia Judiciară a concluzionat că vicepreşedintele CSM Daniel Hordniceanu este acuzat de comportament neadecvat când a fost oprit in trafic de poliţişti și că acesta reprezintă o încălcare a prevederilor legale privind incompatibilităţile şi interdicţiile şi utilizarea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament preferențial, decizia finală urmând să fie luată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu