HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Răspunsurile principalelor națiuni europene la rezultatul neașteptat al alegerilor din Franța.

Răspunsurile principalelor națiuni europene la rezultatul neașteptat al alegerilor din Franța.
Sursă foto: The Telegraph

Aliaţii Franţei au exprimat un sentiment de uşurare, întrucât cel mai rău scenariu a fost evitat - victoria extremei drepte conduse de Marine Le Pen în alegerile anticipate de duminică. Totuși, aceștia au observat că o coaliție rezultată dintr-un parlament fără majoritate clară ar putea cauza probleme la nivel european, conform relatărilor Reuters, menționează News.ro.

Rassemblement National (RN), partidul lui Le Pen, era favorit în sondaje, crescând astfel posibilitatea formării primului guvern de extremă-dreapta din Franţa după cel de-al Doilea Război Mondial. O astfel de situație ar fi putut perturba politica economică și externă a celei de-a doua economii ca mărime din zona euro.

În particular, aliaţii Ucrainei se temeau că un guvern condus de Le Pen ar fi avut o atitudine indulgentă faţă de Moscova şi ar fi redus ajutorul militar pe care Kievul se bazează împotriva invaziei ruse din 2022. Cu toate acestea, partidul lui Le Pen a afirmat recent că Rusia reprezintă o ameninţare.

Înfrângerea Rassemblement National indică cel puţin o respingere temporară a ascensiunii extremei drepte în Europa. Însă acest lucru poate semnala o perioadă de instabilitate cu un nou guvern într-o "coabitare" dificilă cu preşedintele Emmanuel Macron.

"Entuziasm la Paris, dezamăgire la Moscova, uşurare la Kiev. Suficient pentru a fi fericit la Varşovia", a reacţionat premierul polonez Donald Tusk pe X.

Macron a organizat acest scrutin anticipat în încercarea de a prelua iniţiativa de la Le Pen. Cu toate acestea, partidul său a rămas în urma unei alianţe a partidelor de stânga care au obținut rezultate mai bune decât se aștepta, ocupând primul loc.

Primele reacţii din străinătate au exprimat bucurie că ameninţarea imediată a unui guvern de extremă dreaptă a fost evitată.

"Ce era mai rău a fost evitat", a declarat Nils Schmid, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al social-democraţilor cancelarului Olaf Scholz în Germania, unde extrema dreaptă și-a mărit popularitatea în contextul crizei costului vieții.

"Preşedintele este slăbit din punct de vedere politic, chiar dacă îşi păstrează un rol central având în vedere situaţia neclară a majorităţii. Formarea unui guvern va fi complicată", a declarat Schmid pentru grupul media Funke.

Partidul premierului spaniol Pedro Sanchez a felicitat alianţa de stânga, numită Noul Front Popular, pentru o victorie care "împiedică extrema dreaptă să ajungă la guvernare".

Nikos Androulakis, liderul partidului socialist PASOK din Grecia, a declarat că poporul francez "a ridicat un zid împotriva extremei drepte, rasismului şi intoleranţei şi a apărat principiile atemporale ale Republicii Franceze: Libertate, Egalitate şi Fraternitate".

Gustavo Petro, preşedintele columbian de stânga, a felicitat și el francezii pentru că au împiedicat-o pe Le Pen să ajungă la putere.

"Există bătălii care durează doar câteva zile, dar (care) definesc soarta omenirii. Franţa a trecut prin una dintre acestea", a spus el.

Un oficial UE anonim a calificat victoria drept o "uşurare uriaşă", dar a adăugat: "Rămâne totuşi de văzut ce înseamnă pentru Europa în viaţa de zi cu zi."

DIVIZIUNI PROFUNDE

Alegerile au divizat parlamentul francez între trei grupuri mari - stânga, centriştii și extrema dreaptă - fiecare cu platforme diferite și fără o tradiție de colaborare.

Stânga dorește plafonarea preţurilor la bunuri esenţiale precum combustibilul şi alimentele, creşterea salariului minim și a salariilor angajaţilor din sectorul public, într-un moment în care deficitul bugetar al Franţei este deja de 5,5% din producţie, mai mare decât permit normele UE.

"Adio limite europene ale deficitului! (Guvernul) se va prăbuşi în cel mai scurt timp. Săraca Franţă. Se poate consola cu (Kylian) Mbappé", a declarat Claudio Borghi, senator din partea partidului italian de dreapta Liga, referindu-se la starul fotbalului francez.

Alţi politicieni de extremă dreapta au exprimat frustrare. Andre Ventura, liderul partidului portughez de extremă dreapta Chega, a calificat rezultatul drept "un dezastru pentru economie, o tragedie pentru imigraţie şi un rău pentru lupta împotriva corupţiei".

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu