HUB PRESS

s e î n c a r c ă

RAPORT: Numărul deceselor provocate de căldura extremă ar putea crește de cinci ori până în 2050

RAPORT: Numărul deceselor provocate de căldura extremă ar putea crește de cinci ori până în 2050
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Conform unui raport, temperaturile extreme ar putea duce la o creștere de cinci ori a numărului de decese până în 2050.

Dacă încălzirea globală va atinge 2 grade Celsius până la sfârșitul secolului (se estimează că aceasta va ajunge la 2,7 grade Celsius până în 2100), numărul anual al morților cauzate de căldură va crește cu 370% până în 2050, adică o creștere de aproape cinci ori, după cum indică ediția din 2023 a unui document de referință publicat anual în The Lancet.

Caldura fatala nu este singura amenințare pentru sănătatea umană provenită din utilizarea crescuta a combustibililor fosili, confirmată prin aceast "countdown pentru sănătate și schimbare climatică", cu câteva săptămâni înainte de conferința internaționala privind clima (COP28) care va avea loc la Dubai. Pentru prima dată, una dintre zilele conferinței va fi dedicată sănătatei, pe data de 3 decembrie.

Secetele frecvente care expun milioane de oameni riscului foametei, insectele ce călatoresc tot mai departe transportând boli infecțioase și sistemele sanitare asupra carora se exercita o presiune crescândă sunt alte pericole evidențiate în acest raport, care include 47 de indicatori.

În ciuda apelurilor tot mai frecvente la acțiuni globale, emisiile de carbon asociate producției de energie au atins noi recorduri anul trecut. Autorii raportului critică subvențiile și investițiile mari ale guvernelor, companiilor și băncilor în combustibili fosili, care alimentează încălzirea globală.

"Simptom timpuriu"

În 2022, oamenii din întreaga lume au fost expuși la o medie de 86 de zile cu temperaturi potențial letale, conform "countdown-ului" din Lancet. Numărul persoanelor peste 65 de ani care au murit din cauza căldurii a crescut cu 85% între 1991-2000 și 2013-2022, se estimează în raport.

Aceste estimari apar într-un context unde anul 2023 promite să fie cel mai cald an din istoria umanității.

"Efectele observate acum ar putea fi doar un simptom timpuriu al unui viitor foarte periculos", a declarat Marina Romanello, directorul executiv al raportului.

Dacă încălzirea va ajunge la 2 grade Celsius până în 2100, impactul asupra sănătății umane va depăși numărul de decese în exces.

Conform previziunilor, aproximativ 520 de milioane de oameni ar putea fi afectați de insecuritate alimentară moderată sau severă până la mijlocul secolului.

Bolile infecțioase transmise de insecte vor continua să se răspândească în noi zone. Transmiterea dengue ar putea crește cu 36%.

În fața acestor impacturi multiple, mai mult de un sfert dintre orașele studiate și-au exprimat îngrijorarea cu privire la suprasolicitarea sistemelor sanitare.

"Într-o direcție greșită"

"Ne confruntăm cu criză după criză", a declarat dr. Georgiana Gordon-Strachan, ale cărei țară natală, Jamaica, se confruntă cu o epidemie de dengue.

Ea a subliniat că "locuitorii din cele mai sărace țari, adesea mai puțin responsabile pentru emisiile de gaze cu efect de seră, plătesc prețul în ceea ce privește sănătatea".

Limitarea încalzirii la 1.5 grade Celsius conform Acordului de la Paris este un "imperativ al sănatații publice", a declarat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănataţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Lumea se îndreaptă într-o direcție greșită, incapabilă să-și reducă dependența de combustibili fosili și lasând populațiile vulnerabile la ecartul tranziției energetice de care au atâta nevoie", a avertizat el.

Cu două săptămâni înainte de cea mai importantă Conferința a Părților (COP) de la Acordul de la Paris, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat marți că angajamentele actuale ale țarilor conduc la o scadere cu 2% a emisiilor între 2019 și 2030, departe de cele 43% recomandate pentru limitarea încalzirii la 1.5 grade Celsius comparativ cu nivelurile din perioada preindustrială.

Pentru Marina Romanello, dacă nu se fac progrese reale, "accentul tot mai mare pus pe sănătate în negocierile privind clima riscă să se limiteze la cuvinte goale".

În ciuda acestor probleme, ea a menţionat câteva "raze de speranţă". Numărul morţilor cauzate de poluarea aerului datorată utilizarii combustibililor fosili a scazut cu 16% dupa anul 2005, in principal datorita eforturilor de reducere a impactului arderii cărbunelui, conform raportului.

Investițiile în energii regenerabile au crescut cu 15%, ajungând la 1.600 de miliarde de dolari anul trecut - comparativ cu 1.000 de miliarde de dolari pentru combustibili fosili.

O dietă mai sănătoasă, care produce mai puțin dioxid de carbon, ar putea preveni până la 12 milioane de morți pe an, reducând în același timp emisiile asociate producției de lactate și carne roșie cu 57%.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu