HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Rafila discută despre folosirea antibioticelor: Optează pentru o abordare realistă în vederea atingerii echilibrului

Rafila discută despre folosirea antibioticelor: Optează pentru o abordare realistă în vederea atingerii echilibrului
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Conform declarațiilor lui Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, există circumstanțe în care antibioticele sunt prescrise fără rețetă, în special atunci când este o necesitate urgentă și nu există nimeni disponibil pentru a emite prescripția. Totuși, el a subliniat că această practică nu poate fi eliminată complet până când accesul la servicii medicale devine universal.

"Antibioticele sunt de obicei prescrise. Cu toate acestea, există o excepție minoră care permite furnizarea unui antibiotic fără prescripție timp de 48 de ore în situații de urgență: dacă nu este nimeni disponibil pentru a emite prescripția, se pot întâmpla astfel de cazuri. Încercăm acum - chiar ieri (luni - n.r.) am discutat cu colegii noștri de la Direcția Farmaceutică - să gândim o soluție care să nu elimine complet această opțiune, dar să previnim abuzurile. De exemplu, dacă cineva merge la 10 farmacii și cumpără un antibiotic pentru 48 de ore la fiecare dintre ele, va avea suficient pentru un tratament pe termen lung. Dorim să evităm acest scenariu sau cel puțin să îl facem mult mai dificil", a declarat marți Alexandru Rafila, într-o conferința de presă conform News.ro.

Experții din domeniul Sănătății au dedicat mult timp elaborării de ghiduri de bună practică. Aceștia sunt specialiști în microbiologie, epidemiologie și boli infecțioase.

"Țările cu un consum scăzut de antibiotice (...), în special cele din Nord, au rate foarte mici de rezistență. Pe de altă parte, țările din Sud, unde consumul este tradițional mai mare - nu mă refer doar la România, ci și la Bulgaria, Grecia, Cipru, Italia - prezintă rate foarte mari de rezistență", a menționat Rafila.

În contextul unei întrebări legate de oportunitatea renunțarii la eliberarea antibioticelor pentru 48 de ore fără prescripție în cazuri urgente, ministrul a răspuns că acest lucru nu este încă posibil datorită accesului limitat la servicii medicale, în special în weekenduri.

"Sunt mai realist și prefer să ne concentrăm pe reducerea riscurilor cât mai mult posibil. Nu am avut niciodată intenția să eliminăm toate riscurile pentru că acest lucru este imposibil. Prefer să ajungem la un echilibru pentru că exista si reversul medaliei: dacă încercăm să facem prea multe corecte putem greși și deschide alte portițe pentru obţinerea și utilizarea antibioticelor. Ceea ce sugerați are un sâmbure de adevăr, dar accesul la servicii medicale, inclusiv în weekenduri, este limitat. Se referă doar la unitățile de primiri urgențe și câteva centre de permanență care nu sunt întotdeauna accesibile. Când vom putea oferi toate serviciile medicale și accesul la acestea, atunci această prevedere ar putea fi eliminată", a explicat ministrul Sănătății.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu