HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Puțini s-ar fi întrebat cât cântărește sistemul imunitar uman: cercetătorii ne oferă răspunsul precis.

Puțini s-ar fi întrebat cât cântărește sistemul imunitar uman: cercetătorii ne oferă răspunsul precis.
Sursă foto: Shutterstock

Alcătuit din numeroase tipuri de țesuturi proiectate pentru a ne apăra împotriva agenților patogeni, sistemul imunitar al corpului este format din aproximativ 1,8 trilioane de celule, potrivit unor studii recente. Te-ai întrebat vreodată cât cântărește sistemul imunitar?

Cât cântărește sistemul imunitar?

Pentru a oferi o comparație, la un bărbat adult de dimensiuni medii, celulele imune au împreună o greutate de aproximativ 1,2 kilograme. Asta înseamnă că sunt la fel de grele ca un ananas sau șase hamsteri.

Cum au determinat cercetătorii greutatea sistemului imunitar uman?

În conformitate cu normele stabilite, autorii studiului s-au bazat pe modelul standard al corpului uman - un bărbat adult care cântărește 70 de kilograme și are vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. Acest model are desigur limitările sale atunci când se aplică rezultatele altor grupuri pe baza sexului, greutății și vârstei.

Evaluările precedente ale sistemului imunitar au utilizat diverse abordări pentru a analiza corpul masculin. Acestea s-au axat în mare parte pe anumite tipuri de țesuturi sau celule sau au folosit rozătoare pentru studiu. Ambele metode au limitat aplicabilitatea rezultatelor la oameni, potrivit Science Alert.

"În ciuda multitudinii de studii care analizează sistemul imunitar uman din diverse perspective, este necesar un recensământ exhaustiv al distribuției și masei diferitelor tipuri de celule imunitare", afirmă cercetătorii în lucrarea lor.

O întrebare frecventă în rândul imunologilor este care organ găzduiește cel mai mare număr de celule imunitare din corpul uman. Se crede adesea că tractul gastrointestinal conține cele mai multe celule imune, deși unele studii sugerează că ganglionii limfatici, nu intestinul, sunt cei mai bogati în celule imune.

Ganglionii limfatici sunt mici structuri asemănătoare cu boabele de fasole, situate de-a lungul vaselor limfatice. Aici locuiesc celulele imune înainte de a pătrunde în fluxul sanguin. Cu toate acestea, există clar o legatură puternică între celulele imunitare din intestin și starea noastră generală de sănătate.

Sender și colegul său Ron Milo, ambii provenind de la Institutul Weizmann pentru Științe, sunt specializați ca biologi care numără și calculează celulele, distrugând mituri pe parcurs. Ei au revizuit recent estimările privind numărul de celule bacteriene din corpul uman, descoperind că nu suntem depășiți numeric 10:1, așa cum se credea anterior. Au calculat de asemenea cât de des se reînnoiesc celulele corpului nostru: celulele care căptușesc intestinul sunt înlocuite la fiecare câteva zile, celulele sanguine se schimbă la câteva luni, în timp ce alte celule, cum ar fi neuronii, pot dura toată viața.

În studiul lor recent, Sender și colegii săi au adunat măsurători din cercetările și analizele anterioare ale mostrelor de țesut pentru a estima abundența celulelor imunitare din întregul corp. Ei au observat modul în care numărul de celule poate varia în funcție de infecții, sex, greutate și vârstă.

Cât cântărește sistemul imunitar la femei și la copii?

Cercetătorii au extrapolat rezultatele obținute pentru bărbații adulți pentru a estima numărul de celule imunitare la femeile adulte și la copii. Rezultatele lor sunt bazate în principal pe proporțiile corporale.

Comparativ cu un bărbat de 73 kg în vârstă de 20 de ani, o femeie adultă de aceeași vârstă, cântărind 60 kg, ar avea probabil aproximativ 1,5 trilioane de celule imunitare, însumând în total 1 kg. Un copil de 10 ani ar avea ceva mai puține: 1 trilion de celule imunitare, cântărind 600 g.

Aceste rezultate trebuie interpretate cu prudență, având în vedere că femeile sunt mai predispuse la boli autoimune precum artrita reumatoidă și lupusul. De asemenea, sistemul imunitar al copiilor este încă în curs de dezvoltare.

Limfocitele, care produc anticorpi pentru a neutraliza "invadatorii" și pentru a respinge atacurile celulare, constituie aproximativ 40% dintre celulele imunitare, potrivit studiului. Dar datorită faptului că sunt printre cele mai mici celule din organism, limfocitele reprezintă doar 15% din întreaga masă a sistemului imunitar.

"Pe de altă parte, macrofagele, celulele dendritice și mastocitele - care sunt de trei până la zece ori mai mari - reprezintă mai puțin de 20% dintre celulele imunitare. Cu toate acestea ele contribuie la peste 60% din masa acestor celule", declară Sender și colegii săi.

În plus, intestinul conține doar 3% dintre celulele imune din corpul uman, în timp ce doar 2% se găsesc în sânge. Asta înseamnă că cele mai importante organe imunologice sunt de fapt ganglionii limfatici, măduva osoasă și splina, unde se află majoritatea limfocitelor și a neutrofilelor. Cu toate acestea, intestinul găzduiește cea mai mare parte a celulelor plasmatice și, prin urmare, reprezintă cel mai mare contributor la imunitatea mediată de anticorpi a organismului.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu