HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Protestele de la CAS ar putea întârzia plata salariilor pentru 1.500 de angajați ai Spitalului Județean.

Protestele de la CAS ar putea întârzia plata salariilor pentru 1.500 de angajați ai Spitalului Județean.
Sursă foto: Agerpres

Aproximativ 1.500 de lucrători de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău nu vor primi remuneraţiile în mod regulat din cauza acţiunilor sindicale ale caselor de sănătate, ceea ce a determinat Sanitas să anunţe că, dacă se va întârzia rezolvarea problemelor, ar putea iniţia un protest similar, conform Agerpres.

Conform declaraţiilor făcute de reprezentanţii sindicatului Casei Judeţene de Asigurări Sănătate (CJAS) Buzău, demonstraţiile începute pe 2 noiembrie se vor desfăşura şi în cursul acestei săptămâni. Această hotărâre este luată în considerare din cauză că solicitările privind creşterea salariilor nu au fost respectate până acum.

"Ne continuăm protestul împotriva politicii de dispreţ a Guvernului şi a Parlamentului la adresa salariaţilor din CNAS, totodată vreau să vă spun că sindicatele şi conducerea CNAS au încercat rezolvarea acestor probleme de salarizare din cadrul instituţiei, am avut un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecţiilor salariale în condiţiile în care salariaţii din instituţie nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent. Programul cu publicul va fi acelaşi: 8,30 - 9,00 şi 16,00 - 17,00. Va fi afectat tot sistemul medical, tot ce înseamnă furnizori de servicii medicale. Sper că nu va fi nevoie de un blocaj total în ceea ce priveşte sistemul de sănătate, ne cerem scuze, regretăm profund neplăcerile create, dar din păcate aceasta este singura soluţie rămasă", a declarat pentru AGERPRES reprezentantul Sindicatului CAS Buzău, George Radu.

Protestele personalului CJAS au o influenţă semnificativă şi asupra lucrătorilor din cel mai mare spital al judeţului. Peste 1.500 de angajaţi ai SJU Buzău - medici, asistente medicale şi personal TESA - nu vor primi salariile la momentul potrivit.

"Din păcate, din discuţiile cu conducerea CJAS, am înţeles că pe data de 15 nu se vor vira banii de salarii din cauza acestui protest pe care am înţeles că angajaţii caselor de asigurări îl desfăşoară. Pe lângă faptul că angajaţii nu îşi vor lua salariile, ce se va întâmpla cu pacienţii din Spitalul Judeţean şi din toate spitalele aflate în contract cu CJAS, pentru că de acolo vin fondurile? În Spitalul Judeţean sunt aproximativ 1.500 de angajaţi, medici, asistente medicale, personal TESA ş.a.m.d.", a precizat pentru AGERPRES preşedintele Sindicatului SANITAS Buzău, Graţiela Constantin.

În cazul în care remuneraţiile lucrătorilor din cadrul spitalului vor fi întârziate, Sanitas ia în considerare organizarea unui protest.

"În sistemul privat al caselor de asigurări de sănătate, al unei entităţi private, toţi banii rămân acolo. Dacă aceşti bani ar rămâne strict în bugetul Caselor, sistemul de sănătate ar fi la un nivel de zece ori mai mare decât acum, vor fi bani şi de salarii, de medicamente, pentru dispozitive medicale. În momentul în care aceşti bani intră mai întâi în bugetul consolidat al statului şi de acolo ni se dau cu ţârâita înapoi, se întâmplă ce vedem în momentul de faţă. Problema nu este nici la CNAS, nici la angajaţii din sănătate şi nici la pacienţii care au plătit aceste asigurări. În toată această ecuaţie, singura entitate vinovată de ce se întâmplă acum este Guvernul, alături de Ministerul de Finanţe. În Buzău, dacă nu se remediază problema şi vor întârzia salariile prea mult, suntem dispuşi să ieşim la protest", a mai precizat Graţiela Constantin.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu