HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Propunerea Comisiei Europene: anularea vizelor pentru sârbii din Kosovo

Propunerea Comisiei Europene: anularea vizelor pentru sârbii din Kosovo
Sursă foto: eulex-kosovo.eu

Vineri, Comisia Europeană a comunicat intenția de a propune abolirea necesității vizelor pentru sârbii din Kosovo, unicii cetățeni din Balcanii Occidentali care încă nu se bucură de libertatea de circulație, potrivit informațiilor preluate de AFP și agerpres.

Sârbii au obţinut dreptul la călătorie în spaţiul Schengen fără vize încă din 2009, pentru sejururi scurte. Începând cu 1 ianuarie 2024, același privilegiu a fost extins și kosovarilor - cu excepţia minorității sârbe.

Kosovo, care și-a declarat independenţa faţă de Serbia în anul 2008, adăpostește o comunitate de aproximativ 120.000 de sârbi, dintr-un total de 1,8 milioane de locuitori.

Comisia Europeană a introdus joi o propunere prin care "sârbilor din Kosovo care posedă paşapoarte emise de Direcţia de Coordonare din Serbia să li se permită să călătorească fără viză în Uniunea European", conform declarațiilor purtatorului de cuvânt Christian Wigand. Acesta a completat prin menționarea faptului că astfel "toţi cetăţenii din Balcanii Occidentali vor fi acoperiţi de un regim de scutire de viză la călătoriile în UE".

Propunerea Comisiei trebuie să fie analizată și aprobată de Consiliul UE și de Parlamentul European înainte de a fi implementată.

Guvernanții sârbi au primit cu bucurie "vestea excelentă" și au exprimat așteptarea ca măsura să fie pusă în aplicare în primele luni ale anului viitor.

Petar Petkovic, conducătorul biroului pentru Kosovo din Serbia, a afirmat într-un comunicat că sârbii din Kosovo "nu sunt şi nu trebuie să fie cetăţeni de categoria a doua şi au toate drepturile care le-au fost refuzate de ani de zile, printre care şi libertatea de circulaţie".

Dintre cele 27 state membre ale UE, doar cinci - Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania - nu recunosc independența Kosovo. Fosta provincie a Serbiei a solicitat oficial statutul de candidată la Uniunea Europeană în decembrie 2022.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu