HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Proprietarul BCR emite un avertisment privind sistemul educațional din România, în timp ce țara noastră se află din nou la finalul clasamentului UE.

Proprietarul BCR emite un avertisment privind sistemul educațional din România, în timp ce țara noastră se află din nou la finalul clasamentului UE.
Sursă foto: www.bancamea.md

Un document prezentat de grupul bancar Erste către clienții săi și examinat de Profit.ro susține că sistemul de educație din România necesită reforme, luând în considerare performanțele slabe din ultimii ani. Documentul evidențiază scăderea numărului de profesori în ultimele două decenii și jumătate, precum și existența unui personal lipsit de motivație. Un copil născut astăzi în România atinge doar 58% din potențialul său productiv, cel mai redus nivel din Uniunea Europeană.

Grupul Erste din Austria, un actor major pe piața bancară locală și acționar majoritar la BCR, transmite mesajul că economia românească ar putea înregistra o creștere semnificativ mai mare cu o contribuție mai solidă din partea sistemului educaţional.

Instituţia financiară a elaborat un raport privind situaţia actuală a sistemului de educaţie românesc, subliniind legatura puternică între durata studiilor şi PIB-ul pe cap de locuitor.

Raportul Erste, realizat cu ajutorul BCR Research, indică faptul că rezultatele extrem de slabe la testele PISA pentru citire, matematica şi ştiinţe impun o reformare urgenta a sistemului educaţional românesc. Într-un sistem local unde indicatorii Comisiei Europene arată un progres minim, există totuși și puncte luminoase. Accesul la educaţia terţiară pentru persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani s-a îmbunătăţit la 24,7% din total în 2022, faţă de doar 9,2% în 2010.

În ciuda faptului că situația inițială nu este favorabilă, există și oportunități. Prima oportunitate menționată de către austriecii de la Erste este gradul ridicat de conștientizare a necesității unei reforme în sistemul educațional românesc.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu