HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Promulgată legea care oferă sprijin tinerilor din sistemul de protecție, cu vârste între 18 și 26 de ani, dacă continuă studiile sau sunt angajați.

Promulgată legea care oferă sprijin tinerilor din sistemul de protecție, cu vârste între 18 și 26 de ani, dacă continuă studiile sau sunt angajați.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Marți, președintele Klaus Iohannis a semnat legea care modifică Legea 272/2004 referitoare la protecția și promovarea drepturilor copilului, după cum a informat Administrația Prezidențială. Conform acestui act normativ, tinerii proveniți din sistemul de protecție vor avea acces la suport în orice moment, între vârsta de 18 și 26 de ani, nu doar până ating vârsta majoratului. Acest lucru este condiționat însă de continuarea studiilor sau angajarea într-un loc de muncă, conform news.ro.

„La cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu, dacă îşi continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învăţământ prevăzută de lege, protecţia specială se acordă, în condiţiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depāşi vârsta de 26 de ani”, menționează legea semnatǎ recent.

De asemenea, cei care au beneficiat de mǎsuri speciale de protecție au dreptul la o indemnizație unicǎ la ieșirea din sistemul specializat. Aceasta se aplicǎ indiferent când decid să iasǎ din sistem sau dacǎ opteazǎ pentru continuarea acesteia. Indemnizația este de trei ori valoarea salariului minim brut pe țară, conform legii.

„Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială stabilită în condiţiile legii şi care fac dovada că urmează o formă de învăţământ prevăzută de lege sau au un loc de muncă pot opta pentru continuarea mǎsurii de protecţie specialǎ ori pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR pânǎ la împlinirea vârstei de 26 de ani. Opțiunea poate fi exprimată o singurǎ datǎ, indiferent când decid să iasǎ din sistemul social", se arată în documentul citat.

Oana Ţoiu, parlamentar USR, a declarat în timpul discuțiilor din plenul Camerei Deputaților din 4 octombrie, când proiectul a fost adoptat, că acest act normativ va permite tinerilor din sistemul de protecție să aleagǎ oricând între 18 și 26 ani când sunt pregǎtiți sǎ înceapǎ viața independentǎ dacā continuā studiile sau se angajeazā sau ambele.

„Tinerii din sistemul de protecţie nu vor mai fi obligaţi să aleagă la 18 ani fix, în ziua majoratului, între două drumuri în viaţă: fie să rămână în sistemul de protecţie până la 26 de ani, fie să aleagă un drum independent. Realitatea pentru unii dintre ei este că împlinirea vârstei de 18 ani, care pentru mulţi coincide cu clasa a XII-a, e un moment nepotrivit pentru a se muta singuri cu chirie şi fără acompanierea adulţilor în pregǎtirea pentru examenul de Bacalaureat. De altfel, vârsta medie de ieşire din sistemul de protecţie este 19-20 de ani. De acum înainte, vor putea alege oricând între 18 şi 26 de ani care este momentul în care ies din centrele rezidenţiale şi încep o viaţă independentă”, a precizat Oana Ţoiu, preşedintǎ a Comisiei pentru tineret din Camera Deputaților.

La sfârșitul lunii iunie 2022 erau 44.444 copii sub protecția specialǎ, dintre care 12.601 (28,36%) beneficiau de servicii rezidențiale (9.999 copii se aflau în servicii publice rezidențiale și 2.602 copii se aflau în servicii private rezidențiale), potrivit comunicatului USR.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu