HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Proiectele naționale din România vor fi sprijinite de o nouă Bancă de Investiții și Dezvoltare.

Proiectele naționale din România vor fi sprijinite de o nouă Bancă de Investiții și Dezvoltare.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

În debutul ședinței de Guvern de joi, Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Executivul va da undă verde pentru constituirea Băncii de Investiții și Dezvoltare a României. "Ministerul Finanțelor se prezintă astăzi cu un nou proiect esențial, vom valida actul de înființare al Băncii de Investiții și Dezvoltare a României. De mai bine de zece ani se discută despre această bancă existentă în toate țările europene, acum o realizăm în sfârșit! Această bancă este legătura care lipsea între fondurile Instituțiilor Financiare Internaționale și proiectele strategice de investiții ale României. Prin urmare, vom dispune de instrumentele financiare potrivite pentru proiectele necesare economiei naționale. Fonduri destinate obiectivelor specifice, care să îmbunătățească viața românilor", a afirmat premierul.

Scopul, misiunea și domeniul de activitate al băncii sunt cele stabilite în HG nr. 1204/2022 referitoare la constituirea, organizarea și funcţionarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare - S.A., cu modificările și completările ulterioare. Banca va avea posibilitatea să susţină şi să ofere asistenţǎ tehnicǎ pentru promovarea dezvoltǎrii economice a României și a beneficiarilor eligibili identificați în urma evaluărilor ex-ante privind deficiențele pieței.

În etapa de organizare și funcționare, conducerea băncii va închiria un spațiu pentru sediul central, urmând ca în viitor să găsească un loc potrivit pentru desfășurarea activităților unei instituții de credit, conform reglementărilor Băncii Naționale a României.

Capitalul social subscris este în valoare de 3 miliarde lei.

Pentru activităţile derulate în nume propriu, BID va oferi finanţǎri la nivel de piaţǎ şi va acţiona complementar cu instituţiile de credit pentru a corecta deficitul de finanţare şi disfuncţionalitǎţile identificate pe piaţa financiarǎ.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu