HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Producătorul de medicamente Antibiotice Iași înregistrează o dublare și jumătate a profitului în primele nouă luni, atingând 76,7 milioane lei.

Producătorul de medicamente Antibiotice Iași înregistrează o dublare și jumătate a profitului în primele nouă luni, atingând 76,7 milioane lei.
Sursă foto: www.zf.ro

Antibiotice Iaşi, o companie de medicamente sub patronajul Ministerului Sănătăţii, a obținut în primele nouă luni un profit net de 76,7 milioane lei. Acesta este semnificativ mai mare decât valoarea de 29,5 milioane lei raportată în perioada similară din 2022, conform informațiilor comunicate Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Cifra de afaceri a companiei Antibiotice obţinută din piaţa internă şi pieţele internaţionale în primele 9 luni ale anului 2023 a înregistrat valoarea de 463,4 milioane lei, în creştere cu 28% comparativ cu 362,6 milioane lei, nivelul atins în perioada similară a anului 2022. Profit net generat de Antibiotice a atins nivelul de 76,7 milioane lei, comparativ cu valoarea aferentă perioadei similare din anul 2022 de 29,5 milioane lei", indică raportul companiei citat de news.ro.

Lichiditatea curentă (active circulante/datorii bancare pe termen scurt) se situează la un coeficient de 10.62 - mai mare decât cel precedent care era de doar 1.2. EBITDA (profitul provenit din exploatare plus cheltuielile pentru deprecierea activelor și amortizare) prezintă o tendința ascendentă, de la 52 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2022, ajungând la 119.6 milioane lei în aceeași perioadă a anului 2023.

În primele nouă luni din acest an, Antibiotice a realizat pe piața românească o cifră de afaceri de 288.67 milioane lei, cu un procentaj de creștere de 32% față de perioada similară din anul anterior.

Aceasta creștere a fost generată prin optimizarea politicilor de marketing, introducerea unor noi produse, repoziționarea medicamentelor existente în portofoliu și consolidarea clasei terapeutice antiinfecțioase pentru uz sistemic și preparate dermatologice, sistem cardiovascular și tract digestiv. În aceste categorii, Antibiotice se poziționează pe locuri fruntașe pe piața internă.

Compania este liderul pieței farmaceutice sub aspectul cantitativ pentru formele farmaceutice pulberi injectabile (56%), unguente (20.6%) și supozitoare/ovule (35.7%).

Vânzările medicamentelor marca Antibiotice pe diverse segmente de piaţă în primele 9 luni ale anului 2023 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent se prezintă astfel:

  • Pe segmentul vânzărilor în spitale (hospital), unde Antibiotice este recunoscută ca principal furnizor de medicamente antiinfecţioase, vânzările au înregistrat o creştere valorică de 18.4%.
  • Pe segmentul lanţurilor naţionale de farmacii, vânzările valorice au crescut cu 13.6%, iar în farmaciile independente și minilanțuri, compania a înregistrat o creștere valorică de 19.1%.

În perioada analizată, suplimentele alimentare din gama Nutriensa® care au avut evoluții semnificative în vânzări sunt brandurile SimbiFlora, Lejer® și Imunofix®.

În primele nouă luni ale anului 2023, cifra de afaceri netă pe piețele internaționale a fost de 174.76 milioane lei - o creștere cu 23.3% față de perioada similară a anului anterior.

Acest rezultat a fost obținut prin exportul unui număr de 80 medicamente ce totalizează un volum de aproximativ 68 milioane unități terapeutice - o creștere comparativ cu anii precedenți.

Creșteri semnificative s-au înregistrat pe piețe precum: SUA, Vietnam, UK, Moldova, Danemarca, Ungaria și Olanda - acestea generând peste 90% din vânzările din perioada analizată. În aceste teritorii Antibiotice se poziționează în topul producătorilor care oferă portofolii complete de medicamente antiinfecțioase pentru administrare în spitale.

În plus, exportul (în peste 55 de țări) de substanțe active pe baza de biotehnologii derivate din streptomycines noursei pentru uz farmaceutic (nistatina compactată, nistatina micronizată și nistatina standard) a generat o creștere cu 14% a vânzărilor în primele nouă luni ale acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

În primele nouă luni ale anului 2023, compania a investit un total de 51.03 milioane lei, semnificativ mai mult decât suma de 32.3 milioane lei investită în aceeași perioadă a anului anterior.

Una dintre cele mai importante investiții pe care Antibiotice le are în plan pentru dezvoltarea durabilă a companiei este dedicată proiectului "Capacitate de producţie, ambalare şi depozitare produse sterile, soluţii şi topice", parte din planul strategic "The Future Together". Producerea acestor noi tipuri de medicamente va contribui la susținerea sistemului național de sănătate și la creșterea exporturilor companiei, având un impact pozitiv asupra cifrei de afaceri pe termen lung (2030).

Pentru acest proiect cu o valoare totală de peste 200 milioane lei, Antibiotice a obținut finanțare nerambursabilă în valoare de 85 milioane lei prin ajutor de stat oferit de Ministerul Finanțelor și a încheiat un acord de împrumut fără garanții cu Banca Europeană de Investiții, în valoare de 123 milioane lei. În perioada analizată s-au demarat primele lucrări aferente acestei investiții, prin începerea construcției unui depozit modern pentru produse finite care va avea o capacitate de stocare triplă față de cea existentă pe platforma actuală și va fi complet digitalizat. Noul depozit va fi adaptat producţiei estimate pentru următorii ani (2030).

Antibiotice a investit și în producerea energiei verzi din surse regenerabile, obținând finanțare nerambursabilă prin fonduri PNRR pentru construirea parcurilor fotovoltaice atât la sol (2.5 MW) cât și pe clădiri (1.2 MW). Acestea vor asigura 36.4% din consumul propriu al companiei, provenind integral din resurse regenerabile. Ambele proiecte se vor finaliza în acest an.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu