HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Primarii PNL din Vâlcea protestează împotriva conducerii județului pentru creșterea facturilor la gunoi: Reacția primarului din Măciuca

Primarii PNL din Vâlcea protestează împotriva conducerii județului pentru creșterea facturilor la gunoi: Reacția primarului din Măciuca
Sursă foto: Stiri Pe Surse

În județul Vâlcea, primarii PNL sunt nemulțumiți de creșterea costurilor pentru colectarea deșeurilor și își îndreaptă acuzațiile către conducerea județului. În ultimii ani, nu mai există depozite în care să fie stocate deșeurile menajere colectate la nivel județean, ceea ce determină operatorii de salubrizare să transporte gunoiul până în București.

"Nu este posibil ca de şapte ani, Consiliul Judeţean Vâlcea, probabil una dintre cele mai importate instituţii ale judeţului, să nu reuşească să implementeze acest sistem integrat al deşeurilor. În judeţul Sibiu, de exemplu, funcţionează din 2016 şi mă întreb cum oare unii reuşesc şi noi nu am reuşit. Sunt supărat pentru că plătim enorm pentru gunoi ca să îl ducem în Bucureşti. Plimbăm gunoiul prin judeţ şi prin ţară datorită incapacităţii Consiliului Judeţean de a implementa acest SMID", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PNL Vâlcea, primarul comunei Măciuca, Mugur Mărcoianu.

După părerea edilului din Măciuca, soluționarea problemei pare a fi încă departe, în ciuda faptului că reprezentanții Consiliului Judeţean au afirmat că sunt aproape de finalizarea lucrărilor la depozitul ecologic de la Roeşti. Acesta este ultima componentă a proiectului cu fonduri europene "Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Vâlcea". Totuși, licitația pentru desemnarea operatorului regional care să gestioneze aceste deșeuri nu a fost încă demarată. Mai mult, se anunță o creștere a tarifelor pentru colectarea gunoiului în unele localități.

"Astăzi de dimineaţă, prima întâlnire de la ora 8 a fost cu un conducător al firmei de salubrizare din localitatea Dăeşti, care îmi spunea că trebuie de la 1 ianuarie să mărim preţul la gunoiul menajer. Am crezut şi eu că este o mărire de 20,30,40 de lei. Dar nu! Este de la 650 la 1.200 de lei pe tonă. Deci, este o cerinţă de care niciodată nu vom putea să ne ţinem atât noi, cât şi cetăţenii. Ne dorim să avem groapă de gunoi pentru că preţul sau ceea ce au spus dânşii referitor la scumpirea gunoiului era cu privire doar la groapa de gunoi. Deci, totul pleacă de la groapa de gunoi. Dacă aveam groapa de gunoi acum doi ani, nu mai avea nici comuna Dăeşti arierat 200.000 de lei în acest moment, pentru că ei (angajaţii firmei de salubrizare, n.n.) îşi fac treaba. Vin în fiecare marţi şi ridică gunoiul, dar dacă trebuie să ducă gunoiul la Bucureşti... Ce vină au dumnealor că trebuie să ducă gunoiul de aici la Bucureşti când ar fi trebuit să-l ducă în Vâlcea de 10 ani? Nu este normal, dar cu aceste probleme ne confruntăm cu toţii", a precizat şi primarul din comuna Dăeşti, Gheorghe Popolan.

Contractul pentru finanțarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Roești, parte a proiectului "Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vâlcea", a fost semnat în 2017. Cu toate acestea, din diverse motive s-a impus reluarea licitației și lucrările la acest obiectiv au început abia anul trecut. Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat în martie anul acesta că depozitul va fi finalizat până la sfârșitul anului.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin