HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Președintele Bundesbank: Nu se prevede o scădere a ratei dobânzii în viitorul apropiat

Președintele Bundesbank: Nu se prevede o scădere a ratei dobânzii în viitorul apropiat
Sursă foto: Central Banking

Conducătorul Bundesbank, a transmis că o scădere a ratei dobânzii nu este de așteptat în viitorul apropiat.

"Trebuie să menținem costurile împrumuturilor la un nivel înalt pentru o durată suficient de lungă. Deși nu putem anticipa cu precizie cât va dura această perioadă, este foarte puțin probabil ca aceasta să se încheie curând", a afirmat Nagel într-un discurs susținut la Frankfurt.

Consiliul guvernatorilor BCE a sugerat că rata dobânzii pentru depozite va rămâne la 4% majoritatea anului următor, dar piața prevede prima reducere a dobânzii în aprilie și un declin de un punct procentual pe parcursul anului 2024.

Nagel, care constant a subliniat că este prematur să discutăm despre reducerea costurilor împrumuturilor, a adus în atenție faptul că nici măcar nu este clar dacă BCE a terminat campania sa de creștere a dobânzilor, având în vedere că nivelul actual al inflației (2,9%) ar putea fi influențat de tensiunile geopolitice.

"Pentru a preveni daunele economice cauzate de o inflație excesiv de mare pe o perioadă prelungită, trebuie să ne întoarcem la stabilitatea prețurilor. În acest moment, este prea devreme să declarăm că am învins inflația", a afirmat conducătorul Bundesbank.

Însă analiștii avertizează că dobânzile mari pot afecta creșterea economică. Comisia Europeană estimează că economia zonei euro va evita recesiunea anul acesta, iar Mario Centeno, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, consideră că zona euro ar putea avea o "aterizare moale", în urma performanței slabe din trimestrele anterioare.

Dar Nagel vede lucrurile altfel, exprimându-se "optimist că putem preveni o aterizare dură a economiei, datorită stabilității forței de muncă, gradului de îndatorare favorabil pentru companii și gospodării și investițiilor solide".

La întâlnirea privind politica monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a făcut o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria sa de 25 de ani, subliniind că datele recente indică o încetinire ușoară a inflației spre obiectivul de 2%. Astfel, rata dobânzii pentru principalele operațiuni de refinanțare și ratele dobânzii la facilitarea creditului marginal și la depozite vor rămâne neschimbate la nivelurile de 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4%. Acesta este cel mai înalt nivel al dobânzii de la introducerea euro în 1999.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu