HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Premierul Antonio Costa din Portugalia își anunță demisia în urma unui scandal de corupție.

Premierul Antonio Costa din Portugalia își anunță demisia în urma unui scandal de corupție.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

În mijlocul unui scandal de corupție, prim-ministrul Antonio Costa a anunțat că își va da demisia. Premierul Portugaliei, socialistul Antonio Costa, a făcut publică marți intenția sa de a se retrage din funcție, conform AFP și Agerpres.

"Funcţia de premier nu este compatibilă cu nicio suspiciune asupra integrităţii mele. În aceste condiţii, mi-am prezentat demisia preşedintelui Republicii", care acum va trebui să o accepte oficial, a menționat el într-o conferință de presă.
Care este ancheta la care se face referire?

Ministerul Public a comunicat marți că ministrul portughez al infrastructurii, Joao Galamba, a fost acuzat în cadrul unei investigații privind suspiciuni de corupţie în procesul de atribuire a concesiunilor pentru explorarea litiului și producerea de hidrogen. În această anchetă, numele premierului Antonio Costa a fost menţionat.

Din cadrul anchetei reiese că "numele şi autoritatea premierului au fost menţionate de suspecţi", potrivit unui comunicat al Ministerului Public. Suspiciunile legate de Antonio Costa vor fi examinate separat, conform surselor judiciare.

Ancheta vizează în special suspiciuni privind "deturnarea de fonduri, corupţia activă şi pasivă practicată de titularii de funcţii politice şi traficul de influenţă", conform comunicatului.

Investigatorii sunt interesați de concesiunea pentru "explorarea minelor de litiu" din nordul Portugaliei, "un proiect de producere a energiei bazate pe hidrogen" și "un proiect de construire a unui centru de date al companiei Start Camus" în Sines, la aproximativ o sută de kilometri sud de Lisabona.

Comunicatul a fost emis după percheziţiile efectuate la mai multe ministere și la biroul premierului.

Datorită informațiilor colectate în timpul anchetei, justiția a emis "mandate de arestare" împotriva șefului cabinetului premierului, primarului din Sines și a doi administratori ai Start Campus, datorită "riscului de fugă şi continuarea activităţii infracţionale".

Președintele consiliului director al Agenției Portugheze pentru Protecția Mediului (APA) a fost inculpat. APA a anunțat la începutul lunii septembrie că aprobase condiționat un al doilea proiect pentru exploatarea litiului, un metal esențial pentru tranzitia energetică și utilizat în fabricarea bateriilor.

Portugalia, care dispune de cele mai mari rezerve europene de litiu, este principalul producător. În prezent întreaga producție este folosită pentru industria ceramică și sticlei.

Președintele a acceptat demisia

Marți, președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a declarat că a acceptat demisia premierului socialist Antonio Costa, implicat într-un scandal de corupţie, conform AFP.

"În urma demisiei prim-ministrului, pe care preşedintele Republicii a acceptat-o, acesta a decis să convoace partidele politice reprezentate în Adunare (parlament)" miercuri și "Consiliul de Stat" joi, se menționează într-un comunicat al președinției portugheze.

Înainte de a putea dizolva Parlamentul și de a convoca alegeri anticipate - decizie care îi revine - șeful statului portughez trebuie să consulte reprezentanții partidelor parlamentare și apoi să convoace Consiliul de Stat. Acest consiliu este format din cei mai influenți oameni politici, foști președinți și alte personalități marcante numite chiar de el.

"Preşedintele Republicii se va adresa naţiunii imediat după şedinţa Consiliului de Stat,", se precizează în comunicat.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu