Cei de la Politico scriu, din nou, despre situația politică din România cauzată de alegerile prezidențiale, de influența Tiktok asupra rezultatului.
”Victoria șoc a unui candidat ultranaționalist, pro-rus, în primul tur al alegerilor prezidențiale din România se transformă într-un test definitoriu de responsabilitate pentru TikTok. De ani de zile, aplicația de socializare deținută de China a eliminat preocupările de securitate din Statele Unite și Europa, că ar putea fi folosită pentru manipulare în masă, dar acum se confruntă cu o furtună intensă de reproșuri și acuzații, venite de la autoritățile de reglementare din România, având în vedere că e posibil să fi denaturat procesul democratic. Autoritățile de reglementare a presei și observatorii electorali se concentrează asupra modului în care Călin Georgescu – un necunoscut, sceptic al NATO, admirator al președintelui rus Vladimir Putin – a fost brusc catapultat la victorie, din obscuritate, în ceea ce unii politicieni și experți suspectează că este o operațiune sub acoperire desfășurată prin mii de conturi false”.
Situația este asemănată cu scandalul Facebook și implicarea pe care a avut-o în Brexit.
”Autoritățile de la București au semnalat „diverse nereguli” cu privire la gestionarea generală de către TikTok a alegerilor, opacitatea cu privire la cine a plătit pentru campania online a lui Georgescu și frustrarea față de TikTok din cauza răspunsurilor lente ale aplicației la solicitările autorităților. Consiliul Suprem de Apărare al României a constatat că atacurile cibernetice au încercat să schimbe rezultatul alegerilor și a sugerat cu fermitate că Rusia ar fi putut juca un rol. Mai exact, consiliul a spus într-o declarație că TikTok nu a reușit să marcheze un candidat nenumit – presupus a fi Georgescu – drept candidat electoral, ceea ce înseamnă că videoclipurile sale nu au fost clasificate în codul electoral, așa cum prevede legea română. Acest lucru i-a crescut vizibilitatea în mod semnificativ, a spus consiliul, și a avut un impact asupra rezultatului final, cu încălcarea regulilor. Consiliul suprem de apărare al țării a cerut autorităților competente să investigheze în continuare TikTok cu privire la încălcările legii electorale din România”.
Politico susține că cei de la TikTok neagă că Georgescu a fost tratat diferit.
”Preluând lupta pe scena europeană, autoritățile române fac apel la autoritățile de reglementare a rețelelor de socializare din Uniunea Europeană pentru backup - iar cazul se transformă acum într-un test al noilor puteri de reglementare ale Bruxelles-ului asupra rețelelor sociale. În 2022, blocul de 27 de țări a adoptat Digital Services Act (DSA), un cadru legal puternic care impune platformelor online să lupte împotriva „riscurilor sistemice”, inclusiv dezinformarea și interferența electorală. Cele mai mari astfel de platforme, precum Facebook, YouTube, Instagram și TikTok, intră sub supravegherea Comisiei Europene. Executivul UE are puterea de a amenda firmele neconforme cu până la 6% din cifra de afaceri globală – și chiar de a bloca o aplicație în toată Europa.
Totodată, au apărut acuzații conform cărora ascensiunea lui Georgescu nu a fost doar stimulată de conținut atractiv, viral.
”Cercetătorii și ONG-urile au indicat două tactici îndoielnice pe care Georgescu s-ar fi putut baza pentru ca contul său să fie preluat de algoritmul TikTok: fie conturi false au fost implementate într-o campanie coordonată pentru a-i împinge contul, fie influenceri au fost plătiți pentru a-și promova direct contul. Expertul în dezinformare Felix Kartte, care lucrează la Stiftung Mercator și a lucrat anterior la unitatea de dezinformare a Serviciului European de Acțiune Externă, a declarat că 5.000 de „conturi aparent coordonate” au fost depistate, menționând că „susțin a fi afiliați cu Georgescu. TikTok a respins cu înverșunare aceste afirmații”.