HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Planul de redresare al României a primit aprobarea pentru o nouă versiune de la Comisia Europeană.

Planul de redresare al României a primit aprobarea pentru o nouă versiune de la Comisia Europeană.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Marți, Comisia Europeană a dat undă verde unei versiuni actualizate a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, care pune un accent sporit pe tranziția ecologică și diminuează finanțarea pentru anumite proiecte de spitale.

Noul plan prevede o reducere cu circa 2 miliarde de euro a fondurilor, ca urmare a creșterii economice neașteptat de mari. Suma totală curentă este de 28,5 miliarde de euro, din care 14,9 reprezintă împrumuturi și 13,6 granturi.

PNRR include acum și fonduri suplimentare nerambursabile REPowerEU în valoare de 1,4 miliarde.

"Strategia revizuită", care constă în 56 de măsuri modificate, acordă prioritate tranziției verzi, crescând finanțarea dedicată inițiativelor climatice de la 41% la 44,1%.

REPowerEU introduce două reforme noi și șapte investiții destinate să accelereze producerea energiei verzi, să îmbunătățească eficiența energetică a clădirilor și să mențin forța de muncă în sectorul energiei verzi - conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Totodată, PNRR a crescut fondurile pentru tranziția digitală de la 20,5% la 21,8%, în timp ce limita anterioară de 9,4% din PIB pentru pensiile de stat nu mai poate fi aplicată. Guvernul a renunțat chiar și la cele 740 de milioane de euro destinate construcției și renovării a șase spitale - Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a confirmat că respectivele proiecte vor fi finanțate de Banca Europeană de Investiții.

Planul actualizat a fost primit cu entuziasm de Adrian Câciu, ministrul investițiilor și proiectelor europene, care l-a numit "un succes al României" în gestionarea și prioritizarea corectă a investițiilor din PNRR.

Consiliul are acum o lună la dispoziție pentru a valida decizia Comisiei.

După aprobare, România ar trebui să primească o pre-finanțare REPowerEU de 288 milioane de euro. Până în prezent, România a primit 9,06 miliarde de euro.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu