HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Petr Fiala anunță că Ursula von der Leyen va primi ajutor de la Cehia.

Petr Fiala anunță că Ursula von der Leyen va primi ajutor de la Cehia.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Dacă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea nevoie de susținere din partea grupului Conservatori și Reformiști europeni (ECR) pentru a-și asigura un nou mandat, se poate baza pe sprijinul prim-ministrului ceh, Petr Fiala.

„Mă alătur celor care o susțin pe Ursula von der Leyen și voi face eforturi pentru a obține voturi în favoarea ei din partea ECR. Dacă situația o va permite, vom fi alături de ea”, a afirmat Fiala într-un interviu acordat POLITICO la sediul său din Praga.


„Ea este un lider competent al Comisiei Europene, are cunoștințe despre problemele Europei Centrale și s-a poziționat ferm încă de la început față de agresiunea rusă”, a adăugat Fiala, care conduce Partidul Civic Democrat (ODS), membru al ECR și reprezentat în Parlamentul European prin trei eurodeputați. La nivel național, ODS participă la guvernarea țării în coaliție cu alte partide de centru-dreapta și cu Partidul Piraților Cehi de stânga. Von der Leyen, afiliată Partidului Popular European (PPE), are nevoie de 361 voturi în Parlamentul European pentru a fi realeasă președinte al Comisiei (din totalul de 720 de eurodeputați). În 2019, a depășit acest prag cu doar nouă voturi. Luna trecută, premierul italian Giorgia Meloni, al cărui partid Frații Italiei este membru ECR, s-a abținut atunci când liderii naționali au votat pentru reconfirmarea lui von der Leyen în funcție. Meloni a votat împotriva premierului estonian Kaja Kallas ca viitor diplomat al UE și a fostului lider portughez António Costa, care va prelua conducerea Consiliului European. Fiala a votat în favoarea tuturor celor trei. Meloni nu pare dornică să o susțină pe von der Leyen Meloni, care conduce ECR, s-a plâns că a fost marginalizată în procesul de numire la funcțiile de top. Nu se știe dacă eurodeputații partidului ei vor fi alături de von der Leyen. Fiala este de acord că ECR ar trebui să joace un rol mai important în deciziile legate de conducerea instituțiilor cheie ale UE. „Le-am spus și colegilor mei că ar fi mai echitabil dacă discuțiile nu ar implica doar socialiștii, PPE și Renew, ci și ECR”, a menționat el.

„Nu mă simt ignorat, pentru că colegii m-au consultat și comunic cu mine [ca prim-ministru ceh], dar cred că ar fi mai bine dacă [implicarea] ar include și ECR”.

Fiala nu a dezvăluit cine va fi următorul comisar ceh. Trei nume au fost vehiculate: Jozef Síkela, un bancher care este în prezent ministrul industriei; Danuše Nerudová, un economist care a candidat la ultimele alegeri prezidențiale (ambii independenți); și Marcel Kolaja, fost vicepreședinte al Parlamentului European, din Partidul Piraților.

„Vom lua o decizie până la sfârșitul lunii august”, a declarat Fiala. „Îmi doresc un portofoliu puternic. Aș prefera unul economic.”

„Nu cred în motorul franco-german al UE. Cred că nu a fost întotdeauna cea mai bună soluție”, a argumentat el. „Pentru UE este mai benefic dacă și vocea țărilor de mărime medie și mică este ascultată.”

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu