HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Persoanele anxioase afectate de vremea moderată din această perioadă. Sfaturi pentru cei cu probleme de anxietate.

Persoanele anxioase afectate de vremea moderată din această perioadă. Sfaturi pentru cei cu probleme de anxietate.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Am ajuns la ultima lună de toamnă, dacă aruncăm o privire în calendar. Totuși, condițiile meteorologice ne fac să ne gândim la primăvară, având în vedere că temperaturile sunt mai apropiate de cele din luna mai decât de cele specifice lunii noiembrie.

Specialiștii ne avertizează însă că nu ar trebui să fim prea încântați. La urma urmei, vorbim despre o anomalie care afectează starea noastră de sănătate chiar dacă nu conștientizăm acest lucru. Bioritmul nostru este perturbat. Corpul nostru se pregătește atât mental cât și fizic pentru iarnă dar aceasta pare a întârzia. Persoanele cel mai afectate sunt cele care suferă de anxietate și depresie.

Psiholog: Schimbarea bruscă de temperatură va fi și mai greu acceptată

„Aceste persoane au în general o flexibilitate redusă la schimbare, la tot ce înseamnă nou”, a explicat medicul psiholog Keren Rosner pentru „Adevărul”. „Au un anumit ritm după care funcționează, prin urmare orice perturbare poate duce la emoții puternice. Se adaptează foarte greu, iar când așteptarea lor nu corespunde cu realitatea resimt puternic acest lucru. Iar asta pentru că sunt obișnuite cu o anumită frecvență de schimbare a vremii, au nevoie să știe ce se va întâmpla. Au nevoie să anticipeze, au nevoie ca în viața lor totul să fie predictibil”, a mai spus specialistul.

Aceste persoane vor fi afectate și de schimbarea bruscă de temperatură care urmează, având în vedere că nu mai avem decât o lună până intrăm în iarnă. „Schimbarea bruscă de temperatură va fi și mai greu acceptată. Un om anxios sau depresiv este, de cele mai multe ori, meteo sensibil. Vremea îi dictează starea emoțională” adaugă psihologul.

Modificările bruște de temperatură care vor avea loc în perioada următoare vor genera un dezechilibru major atât din punct de vedere fizic cât și mental. Ne referim la sistemul imunitar.

„Avem nevoie de o adaptare lentă la temperaturi scăzute. Însă, dacă trecem brusc de la 17-20 grade Celsius la cinci sau șase grade, ceea ce este foarte posibil să se întâmple, atunci am putea avea o problemă. În mod normal, pentru a face față cu brio schimbările bruște de temperatură organismul nostru are nevoie de o perioadă de acomodare. Adaptarea la frig se face în trei săptămâni, perioadă în care suntem mai vulnerabili. Este și motivul pentru care ar trebui să acordăm o atenție sporită sistemului imunitar”, a explicat Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov.

Cum ne protejăm imunitatea

Ce presupune acest lucru? „Avem nevoie de o alimentație cât mai sănătoasă. Mă refer mai ales la consumul de fructe și legume neprelucrate termic și care conțin cantități importante de vitamine, minerale și nutrienți. Vitamina C, de exemplu. Dacă mâncăm o portocală, organismul nostru va asimila aproape 90% din cantitatea de vitamina C care se regăsește în fruct. În schimb, dacă luăm suplimente alimentare vitamina C dintr-o pastilă va fi absorbită în proporție de 10-12%”, a detaliat specialistul. Pentru un sistem imunitar puternic, organismul nostru are nevoie și de vitamina D. Vara, datorită expunerii la soare, corpul o produce în mod natural. Însă pe timpul iernii corpul nostru ar putea avea nevoie de un mic ajutor. „Atenție însă! Nu trebuie să cădem pradă reclamelor care ne sfatuiesc să încarcăm organismul cu vitamine. Pentru că excesele ar putea fi dăunatoare. Prin urmare. Administrarea unei cantități moderate de vitamina D - mă refer la o cantitate profilactică - ar trebui să fie suficientă pentru a trece cu bine peste sezonul rece”, a mai declarat medicul.

Vom avea un noiembrie anormal de cald

Totuși, înainte ca iarna să se instaleze cu adevărat, meteorologii ne informează că noiembrie va fi marcat de temperaturi mult mai ridicate în comparație cu media obișnuită pentru această perioadă, similar cu luna octombrie. Cel puțin în primele două săptămâni, maximele vor atinge 15-16 grade, pe alocuri chiar 20. În ceea ce privește prima ninsoare din acest sezon rece, cu excepția zonelor montane, aceasta ar urma să cadă, conform specialiștilor, abia la anul.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu