HUB PRESS

s e î n c a r c ă

OMS solicită Beijingului informații suplimentare despre o nouă afecțiune respiratorie care se propagă în nordul Chinei.

OMS solicită Beijingului informații suplimentare despre o nouă afecțiune respiratorie care se propagă în nordul Chinei.
Sursă foto: vaticannews

Organizația Mondială a Sănătății a solicitat de la China informații suplimentare despre o afecțiune respiratorie care se extinde în partea nordică a țării, îndemnând cetățenii să adopte măsuri pentru a minimiza riscul de infectare.

Conform OMS, nordul Chinei a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de "boli similare cu gripa" începând cu mijlocul lunii octombrie, comparativ cu aceeași perioadă din ultimii trei ani, potrivit AFP.

"OMS a trimis o cerere oficială către China pentru informații detaliate referitoare la creșterea bolilor respiratorii și cazurilor de pneumonie raportate la copii", a declarat OMS.

Capitala Beijing, situată în partea nordică a țării, este afectată de un val de frig intens, cu temperaturile ce urmează să scadă sub zero grade până vineri, conform presei locale. Temperaturile au scos la iveală faptul că orașul "se afla într-un sezon cu incidențe ridicate ale bolilor respiratorii infecțioase", dupa cum afirmat Wang Quanyi, director adjunct și expert epidemiologic principal la Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Beijing.

Beijing-ul "arată o tendinţa spre coexistenţa mai multor agenţi patogeni", a adăugat el.

La data de 21 noiembrie, presa și sistemul public de monitorizare a bolilor ProMED au raportat cazuri de pneumonie nedetectată la copii din nordul Chinei.

Agenția "a cerut, în plus, informații suplimentare despre tendințele recente în circulația agenților patogeni cunoscuți, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care cauzează Covid-19), RSV care afectează copiii și Mycoplasma pneumoniae, precum și despre gradul de supraaglomerare a sistemului de sănătate", se menţionează în comunicat.

Între timp, aceasta a îndemnat populația să ia măsuri preventive, inclusiv vaccinarea, păstrarea distanţei faţă de persoanele bolnave şi purtarea măştilor.

Nu există nicio indicație din partea OMS cu privire la răspunsul Chinei iar Ministerul Afacerilor Externe al Chinei nu a răspuns joi la o solicitare de comentarii din partea AFP.

Pe durata pandemiei Covid-19, OMS a criticat în mod repetat autoritățile chineze pentru lipsa lor de transparență și cooperare.

La mai bine de trei ani după identificarea primelor cazuri în Wuhan, disputele intense continuă să se desfășoare în jurul originii Covid-19.

Oamenii de știință sunt divizați între două teorii principale ale cauzei: o scurgere dintr-un laborator din oraș unde se studiau astfel de virusuri și un animal care a infectat oameni la o piață locală.

La începutul acestui an, experții OMS au declarat că sunt convinși că Beijing-ul dispune de mult mai multe date care ar putea clarifica originea Covid.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu