HUB PRESS

s e î n c a r c ă

OMS se arată preocupată de creșterea cazurilor de boli respiratorii în China.

OMS se arată preocupată de creșterea cazurilor de boli respiratorii în China.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

În data de miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a exprimat preocupare cu privire la creşterea numărului de cazuri de boli respiratorii în China şi a cerut populaţiei "să adopte măsuri de protecţie", potrivit AFP.

Aceste temeri survin aproape patru ani după ce o "pneumonie virală" enigmatică a apărut pentru prima dată în China, care s-a dovedit ulterior a fi cauza pandemiei COVID-19. OMS a primit critici pentru presupusa lipsa de reacţie în declanşarea alarmei, conform Agerpres.

"OMS a trimis o solicitare oficială către China pentru a obţine informaţii detaliate cu privire la o creştere a bolilor respiratorii şi a focarelor de pneumonie raportate la copii", se menționează într-un comunicat postat pe rețeaua X (fost Twitter), autenticitatea căruia a fost confirmată pentru AFP de un purtător de cuvânt al OMS.

Organizaţia îndeamnă la implementarea unor "măsuri pentru reducerea riscului de boli respiratorii". Acestea includ vaccinarea, distanţarea faţă de pacienţi, izolarea în caz de simptome, testarea şi îngrijirea medicală dacă este necesar, precum şi purtarea măştii dacă este cazul. Aceste măsuri au fost deja recomandate în timpul pandemiei de COVID-19.

În data de 13 noiembrie, autorităţile chineze au atribuit creşterea numărului de cazuri de boli respiratorii relaxării restricţiilor asociate COVID-19 şi circulaţiei agenţilor patogeni cunoscuţi. Ulterior, acestea au subliniat necesitatea îmbunătăţirii monitorizării bolilor în instituţiile sanitare şi comunităţi, precum şi consolidarea capacităţii sistemului sanitar pentru îngrijirea pacienţilor, a reamintit OMS.

Marți, media oficiale și sistemul mondial pentru supravegherea bolilor ProMED au raportat cazuri de pneumonie neconfirmată la copii în nordul Chinei. OMS a declarat că încearcă să clarifice sursa informațiilor obținute de ProMED.

Miercuri, organizația cu sediul la Geneva a cerut Chinei "informații epidemiologice și clinice suplimentare, precum și rezultatele testelor de laborator privind aceste focare raportate la copii", prin intermediul mecanismului Regulamentului Sanitar Internațional.

"OMS a solicitat, de asemenea, informații suplimentare cu privire la tendințele recente în ceea ce privește circulația agenților patogeni cunoscuți, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19), RSV (virusul sincițial respirator - n.r.) care afectează sugari și copii mici și Mycoplasma pneumoniae (o bacterie care provoacă o infecție pulmonară - n.r.), precum și asupra gradului de congestionare a sistemului sanitar", se menționează în comunicat.

OMS este în legătură cu medicii și cercetătorii prin intermediul parteneriatelor și rețelelor sale tehnice existente în China. Organizaţia nu a oferit detalii cu privire la răspunsul Chinei la această cerere de informaţii.

OMS a criticat de mai multe ori autorităţile chineze pentru lipsa lor de transparenţă şi cooperare în timpul pandemiei de COVID-19, ale cărei prime cazuri au apărut în China la sfârşitul anului 2019. Această lipsă de cooperare a fost denunţată de OMS şi de multe alte ţări în cadrul anchetei desfăşurate pentru stabilirea originilor pandemiei, care nu a condus încă la o concluzie definitivă.

Începând cu mijlocul lunii octombrie, OMS a precizat că în nordul Chinei s-a observat o creștere a numărului de cazuri similare gripei, comparativ cu aceeași perioadă din ultimii trei ani, potrivit Reuters. În ultimele zile, media din orașe precum Xian, în nord-vestul țării, au postat imagini video cu spitale aglomerate de părinți și copii aflați în sălile de așteptare. Unii utilizatori de rețele sociale au postat fotografii cu copii care își fac temele în timp ce li se administrează perfuzii intravenoase la spital.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu