Conform unui anunț făcut sâmbătă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), aceasta nu mai are conexiuni cu contactele sale de la spitalul Al Shifa din nordul Fâşiei Gaza, potrivit news.ro, care citează AFP.
OMS a exprimat "profunda îngrijorare" pentru siguranţa persoanelor care au căutat refugiu în spital din cauza conflictelor și a solicitat o oprire imediată a focului.
OMS este "îngrijorată pentru siguranţa şi sănătatea lucrătorilor, a sutelor de pacienţi bolnavi şi răniţi, inclusiv a nou-născuţilor şi a persoanelor strămutate, care se află încă în spital". Armata israeliană respinge acuzațiile conform cărora ar fi atacat spitalul Al-Shifa și promite evacuarea bebeluşilor
"În ultimele ore, au circulat relatări false potrivit cărora înconjurăm spitalul Al-Shifa şi îl lovim", a declarat presei purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari. Acesta susține că atacul de vineri asupra spitalului provenea de la "o rachetă trasă total greşit, aparţinând organizaţiilor teroriste din Fâşia Gaza".
În plus, armata israeliană a promis că va contribui la evacuarea bebeluşilor din cel mai mare spital din oraşul Gaza, unde au loc lupte intense între soldaţi şi luptători palestinieni.
"Personalul spitalului al-Shifa a cerut ca mâine (duminică - n.r.) să ajutăm la evacuarea bebeluşilor din secţia de pediatrie către un spital mai sigur. Vom oferi asistenţa necesară", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, în cadrul unei conferinţe de presă, dar nu a dat detalii.
Raportările din spitalele asediate din Gaza descriu o situație alarmantă privind deteriorarea condițiilor interioare. Lipsesc electricitatea, alimentele și combustibilul, iar războiul creează haos în jur, relatează BBC. La Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, personalul afirmă că clădirea a fost atacată, afectând unitatea de terapie intensivă. Organizaţia Medici fără Frontiere susține că spitalul a fost lovit de mai multe ori, însă oficialii israelieni prezintă o imagine foarte diferită.
Un alt spital mult mai mic din Gaza, Al-Rantisi, a fost practic evacuat, rămânând înăuntru doar câțiva pacienți și personal. Israelul, care acuză Hamas că folosește spitalele ca acoperire pentru luptătorii săi, încearcă să convingă și alte spitale să le urmeze exemplul.
Iar acum, pentru prima dată, cu anunţul de sâmbătă seară, Israelul pare că se implică direct în evacuarea pacienţilor.