Austria a renunţat la obiecţiile sale în privinţa acceptării complete a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, decizia urmând să fie oficializată până la sfârşitul acestui an în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Totuşi, controalele la frontierele terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria vor fi menţinute pentru o perioadă iniţială de cel puţin şase luni, conform unei declaraţii comune semnate de Austria, România, Bulgaria şi preşedinţia ungară a Consiliului UE, publicată sâmbătă de aceasta din urmă, potrivit AGERPRES.
România şi Bulgaria au aderat la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime în aprilie. Cu toate acestea, Austria a blocat admiterea totală a celor două ţări în zona europeană de liber circulație, acuzându-le că nu luptă suficient împotriva migrației ilegale.
Decizia Consiliului din 30 decembrie 2023 prin care România și Bulgaria au fost admise în spațiul Schengen cu granițele aeriene și maritime a fost urmată de o declarație comună semnată pe 29 decembrie 2023 de Austria, România și Bulgaria despre continuarea eforturilor de combatere a migrației clandestine, pentru a primi cele două țări în zona europeană de liber circulație cu frontierele terestre.
În cadrul reuniunii Consiliului JAI din 10 octombrie 2024, s-a realizat o evaluare privind implementarea integrală a acquis-ului Schengen de către România și Bulgaria. Toate părțile au recunoscut progresele în implementarea declarației comune convenite în decembrie 2023 și au recunoscut o reducere a mișcărilor ilegale, precum și a numărului de cereri de azil ca urmare a aplicării măsurilor stabilite în comun, potrivit președinției ungare a Consiliului UE.
Agenţia europeană FRONTEX şi-a extins constant asistenţa la frontierele externe ale Bulgariei şi României. Au fost făcute investiţii semnificative pentru consolidarea tehnică a graniţelor (nave de patrulare, vehicule de patrulare de teren, drone, detectoare de mişcare, camere cu termoviziune etc.). A fost lansată iniţiativa regională Schengen pentru îmbunătăţirea schimburilor de informaţii şi cooperarea transfrontalieră. Consilieri pentru verificarea documentelor au fost detaşaţi pe aeroportul din Bucureşti şi Sofia iar cooperarea vizând aplicarea regulamentului european Dublin s-a îmbunătăţit semnificativ, se arată în documentul publicat de preşedinţia ungară a Consiliului UE.
Comparând primele trei trimestre din 2023 şi 2024, intrările ilegale în Bulgaria au scăzut cu 47 %, în România cu 53 % şi în Austria cu 67 %. În aceeaşi perioadă, cererile de azil înaintate de migranţi în Bulgaria au scăzut cu 40 %, în România cu 75 % şi în Austria cu 57,3 %.
În aceste condiţii, preşedinţia ungară a Consiliului UE împreună cu România, Bulgaria şi Austria au recunoscut pe 22 noiembrie 2024 progresele realizate în diminuarea migraţiei ilegale către Europa şi către aceste state membre. Cele trei ţări au convenit un set de măsuri pentru continuarea acestor eforturi. Totodată, Austria a renunțat la obiecțiile sale privind admiterea completă a României și Bulgariei în spațiul Schengen.
Cele trei ţări au convenit să continue lupta comună împotriva migraţiei ilegale către Europa și să întreprindă toate măsurile necesare pentru a preveni mișcările secundare ale migranților prin aceste ţări și să efectueze constant returnările și transferurile conform acordurilor relevante.
Însă, pentru a atenua potenţiala schimbare a tiparelor migratorii ce ar putea surveni ca o consecinţă imediată a eliminării controalelor la frontierele terestre și pentru a preveni orice amenințare gravă la adresa ordinii publice sau securității interne, chiar și după admiterea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, controalele la frontierele terestre dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria vor fi menținute pentru o perioadă inițială de cel puțin șase luni, prin aplicarea Art. 25a (4) și (5) din Codul Frontierelor Schengen.
În spiritul solidarităţii, Bulgaria va primi în continuare sprijin în protejarea frontierei terestre externe a UE cu Turcia, prin desfăşurarea unui contingent multinaţional de poliţie format din 100 de poliţişti de frontieră, respectiv 40 din România, 25 din Bulgaria, 20 din Ungaria şi 15 din Austria.
Prin finalizarea şi implementarea acestei declaraţii comune, părţile au convenit să iniţieze demersurile necesare pentru adoptarea deciziei formale a Consiliului UE privind stabilirea până la sfârşitul acestui an a datei eliminării controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Bulgaria şi România.
Miniştrii de interne ai statelor UE vor vota la Consiliul JAI din 12 decembrie propunerea preşedinţiei ungare a Consiliului UE de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri, într-o conferinţă de presă la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu.
Vineri, Ungaria a găzduit discuții între miniștrii de interne ai Austriei, Bulgariei, Ungariei și României pe tema extinderii spațiului Schengen prin includerea totală a României și Bulgariei. În plus, în aceeași zi, prim-ministrul român Marcel Ciolacu a efectuat o vizită de lucru la Budapesta.