HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Oamenii de știință dezvoltă un vaccin revoluționar pentru protecția împotriva a trei tulpini mortale de coronavirus.

Oamenii de știință dezvoltă un vaccin revoluționar pentru protecția împotriva a trei tulpini mortale de coronavirus.
Sursă foto: smartradio.ro

Un posibil vaccin, destinat pentru a oferi protecție împotriva a trei tipuri diferite de coronavirusuri letale, a prezentat rezultate încurajatoare în testele preclinice, validând astfel eficacitatea serului creat de oamenii de știință de la Duke Human Vaccine Institute din SUA.

Acest preparat vaccinal s-a dovedit a fi capabil să apere șoarecii împotriva a trei specii distincte de coronavirus, ceea ce reprezintă un progres semnificativ spre realizarea unui vaccin universal împotriva coronavirusurilor, conform news.ro.

Un studiu recent publicat în revista Cell Reports, arată că acest vaccin cu particule nanoparticulare unice, care conține elemente ale unui alt vaccin dezvoltat anterior de cercetătorii americani, a fost capabil să protejeze atât șoarecii cât și primatele împotriva mai multor variante ale SARS-CoV-2 - virusul responsabil pentru Covid-19.

În cel mai nou studiu al lor, cercetătorii de la Duke University au extins capacitatea vaccinului pentru a asigura protecție și împotriva SARS-CoV-1 - un alt membru al familiei SARS de coronavirusuri care prezintă o amenințare pentru oameni - și împotriva MERS-CoV, cunoscut pentru faptul că provoacă epidemii intermitente și letale în întreaga lume.

"Facem progrese semnificative spre un vaccin care oferă protecție extinsă împotriva coronavirusului", a declarat autorul principal al studiului, dr. Kevin O. Saunders, directorul Duke Human Vaccine Institute, într-un comunicat al universității.

El a menționat că acești agenți patogeni provoacă sau au potențialul de a provoca infecții umane grave și pierderi de vieți omenești, iar un singur vaccin care poate oferi protecție împotriva acestora ar putea diminua sau chiar preveni o altă pandemie.

Cheia acestui vaccin trivalent constă în utilizarea unei nanoparticule încorporate cu un fragment esențial numit domeniul de legare a receptorului de la fiecare dintre coronavirusuri.

Acest fragment constituie practic un punct de ancorare pe virus, care îl permite să pătrundă în celulele organismului și furnizează suficiente informații celulelor imune pentru a organiza o apărare eficientă împotriva coronavirusurilor reale atunci când acestea intră în corp.

Studiile anterioare pe șoareci și primate au dovedit deja eficiența unei versiuni anterioare a acestui vaccin cu nanoparticule împotriva diferitelor variante SARS-CoV-2.

Testele pe subiecți umani pentru o versiune revizuită, care include imunogeni ce vizează diferite tulpini SARS-CoV-2, inclusiv cele apărute inițial în pandemie, la sfârșitul anului 2019, sunt programate pentru anul viitor.

În acest studiu recent, cercetătorii au adăugat componente vaccinale pentru a include un virus suplimentar legat de SARS și virusul MERS.

În experimentele de laborator și testele pe șoareci, echipa de la Duke a confirmat că vaccinul propus a stimulat producerea de molecule imunitare inhibitoare cunoscute sub numele de anticorpi împotriva tuturor celor trei tipuri de coronavirus uman patogen.

Șoarecii vaccinați au rămas sănătoși atunci când au fost expuși fie la virusuri similare cu SARS, fie la virusuri similare cu MERS, evidențiind astfel eficiența potențială a vaccinului.

Dr. Saunders a explicat că acest nou studiu oferă dovada conceptului că un singur vaccin, care poate proteja atât împotriva virusurilor MERS cât și SARS, este un obiectiv realizabil.

Tinand cont că un virus MERS și două virusuri SARS au infectat oamenii în ultimele două decenii, dezvoltarea unui vaccin universal împotriva coronavirusurilor reprezintă o prioritate globală pentru cercetătorii în domeniul sănătății.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin