HUB PRESS

s e î n c a r c ă

O gravida din trei din mediile defavorizate nu se prezinta la controlul medical pe durata sarcinii.

O gravida din trei din mediile defavorizate nu se prezinta la controlul medical pe durata sarcinii.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Se pare că mai mult de o treime dintre femeile însărcinate nu au beneficiat de un control ginecologic în timpul sarcinii, motivul principal fiind lipsa accesului la servicii medicale. Conform studiului realizat de Salvați Copiii, 18% din totalul gravidelor participante sunt adolescente cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani.

Statisticile INS pentru anul 2021 indică o rată a mortalității infantile în mediul rural semnificativ mai mare decât cea din mediul urban - 6,5 comparativ cu 4,2 la mia de nou-născuți vii – principalele cauze fiind dificultatea accesului la servicii medicale și insuficienta dotare a cabinetelor medicale cu echipamente necesare.

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului a fost marcată de Salvați Copiii România, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, prin organizarea unei dezbateri sub titlul “Sănătatea mamei și a copilului în mediul rural“.

Această dezbatere s-a desfășurat la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, unde au fost prezenți Ministrul Sănătății, Profesor Universitar Dr. Alexandru Rafila, Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Dr. Andrei Baciu, Președinta Colegiului Medicilor din București, Profesor Universitar Dr. Cătălina Poiană, Conferențiar Dr. Mihai Craiu, Președintele Executiv Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, Președinta Fundației OMV Petrom, Ana Maria Mihăescu și alți specialiști în domeniul medical și social care lucrează direct cu mamele și copiii dezavantajați din mediul rural.

În cadrul dezbaterii au fost evidențiate principalele concluzii ale studiului sociologic realizat pe un eșantion de gravide dezavantajate:

  • Una din 10 gravide nu a avut niciun control la medicul de familie în timpul sarcinii.
  • 34% dintre femeile însărcinate nu au beneficiat de un control ginecologic în timpul sarcinii curente datorită lipsei resurselor financiare sau a distanței mari până la cel mai apropiat cabinet medical.
  • Jumătate dintre gravidele care au beneficiat de un control ginecologic în timpul sarcinii afirmă că analizele, ecografiile și consultațiile nu au fost gratuite.
  • 70% dintre femeile însărcinate declară că nu au folosit niciodată o metodă contraceptivă.

Distribuția unităților medicale și a personalului medical este inegal distribuit între zonele rurale și cele urbane, cu o scădere constantă a numărului de medici de familie în mediul rural. Doar 47% din localități au suficienți medici de familie și în 328 de comune nu există medic de familie.

„În zonele rurale, prezența medicului de familie și a unui cabinet medical constituie singura posibilitate pentru a beneficia de îngrijire medicală la timp. Dat fiind numărul redus de medici de familie din mediul rural, aceștia sunt nevoiți să se ocupe de o multitudine de cazuri, variind de la nou-născuți la persoane vârstnice, femei însărcinate, persoane cu nevoi speciale sau cu resurse financiare insuficiente pentru un trai decent. Existenta unui cabinet medical în zonele rurale defavorizate, dotat corespunzator pentru efectuarea examinărilor medicale esențiale și tratament pentru pacienți reprezintă o garanție și o necesitate pentru menținerea sănătății populației”, explică Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Inechitatea este vizibilă în viața copiilor români încă din momentul nașterii, având în vedere că România continuă să ocupe un loc nedorit în clasamentul țărilor europene cu cele mai ridicate rate ale mortalității infantile - 5,2 la mie în anul 2021.

“Inegalitățile în ceea ce privește accesul la asistență medicală primară sunt persistente în România, deoarece multe zone rurale nu sunt suficient deservite. În acest an, Fundația OMV Petrom a finanţat trei proiecte majore de sănătate timpurie pentru mamele şi copiii din medii dezavantajate, cu un impact extins la nivel național: Cutia Bebelușului care furnizează sprijin material și informații cruciale despre sănătatea, bunăstarea mamei și a nou-născutului, un program național de dotare a secțiilor de neonatologie și terapie intensivă nou-născuți din orașe mici precum și un program de dotare a cabinetelor de familie din mediul rural care vizează îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate pentru mame și bebelușii lor“, afirmă Ana Maria Mihăescu, președinta fundației OMV Petrom.

Salvați Copiii România, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, implementează trei programe naționale menite să îmbunătățească starea de sănătate a copiilor și mamelor din mediul rural și să reducă mortalitatea infantil: Cutia Bebelușului, Primul Pas spre sănătate și Împreună din prima zi.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin