Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, a declarat că numărul lucrătorilor migranţi va crește la 140.000 până în 2024, față de 100.000 în acest an, potrivit Ziarul Financiar.
Cristian Vasilcoiu a adăugat:
„Numărul de pensionari este la 4,7 milioane și este în scădere. În 2017 erau 5,5 milioane de pensionari. Cu generaţia decreţeilor va începe să crească”.
„Un alt motiv pentru care observați mai puțini angajați - poate în industrie sau pe contracte de muncă tradiționale - este că mulți se orientează către PFA, IMM etc. Tinerii nu se gândesc la pensie și preferă să câștige mai mult astăzi decât să lucreze cu un contract de muncă și să plătească taxe suplimentare pentru pensie. Aceasta este o problemă atât în România cât și în Europa unde procentajele sunt ridicate”.
„Cum putem asigura corectitudinea datelor pe care toată lumea le folosește, mai ales cei din mediul de afaceri? Pe măsură ce introducem criterii mai detaliate decât cele generale pe care le avem acum, vom putea vedea mai mult. Vedeam mai mult înainte să intrăm Uniunea Europeană, pentru că nu aveam libera circulaţie și atunci știam clar, direct și la obiect. Acum nu poţi să faci recensământ în toate ţările din Uniunea Europeană, mai ales că există și o migraţie internă, între statele din Uniune”.
„Deficit de forţă de muncă? Companiile nu se orientează spre aceste resurse umane pentru că nu este rentabil economic. De exemplu, am avut o întâlnire cu reprezentanții Ford care au schimbat recent conducerea și le-am sugerat să discute cu primarii comunelor situate la 15-20 km de Craiova pentru a putea oferi transport pentru angajați. După trei luni, când ne-am revăzut, mi-au spus că ideea a fost excelentă și au reușit să angajeze câteva sute de persoane”.
„Sectorul privat afirmă că deficitul de forţă de muncă este de 500.000. Conform statisticilor noastre, numărul locurilor de muncă declarate repetat ca fiind vacante este aproximativ jumătate - în jur de 250.000 - iar acest lucru se face adesea cu intenția de a aduce lucratori din străinatate”.
„În prezent sunt 120.000 lucratori non-UE în România - dar exista o problematică aici: mulți dintre ei tind să se îndrepte către alte țari din Uniunea Europeană. Unii o fac legal, alții mai puțin. Dar o fac și legal, pentru că există multe companii care obțin contracte în Uniunea Europeană și care pleacă apoi cu lucrătorii lor din România”.