HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Numărul deceselor din Marea Britanie a crescut: infecțiile devin din ce în ce mai rezistente la antibiotice.

Numărul deceselor din Marea Britanie a crescut: infecțiile devin din ce în ce mai rezistente la antibiotice.
Sursă foto: center4research.org

Practicienii din domeniul sănătății din Marea Britanie trag un semnal de alarmă privind o creștere continuă a deceselor cauzate de infecțiile care nu mai răspund la tratamentul cu antibiotice, potrivit BBC, informează Rador Radio România.

Anul anterior s-a constatat o creștere cu aproximativ patru procente a numărului de persoane care au murit din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice, în comparație cu anul precedent.

Această atenționare vine într-un moment în care se credea că situația se îmbunătățise pe parcursul pandemiei de COVID-19, când medicii prescriau mai puține antibiotice.

„Împrumutarea” antibioticelor prietenilor și familiei poate duce la o amplificare a infecțiilor rezistente la medicamente, au subliniat oficialii britanici. Persoanele de origine asiatică sunt mai expuse acestui risc decât cei albi, conform The Guardian.
Punctele de vedere ale medicilor

Deși infecțiile severe rezistente la antibiotice - cum ar fi cele sanguine, urinare, chirurgicale și respiratorii - au fost sub nivelurile din 2018 anul trecut, ultimele evaluări indică o creștere cu 4% între 2021 și 2022, de la 55.792 la 58.224. Această creștere a urmat unei scăderi semnificative în timpul vârfului pandemiei de Covid.

A fost, de asemenea, o creștere a numărului de decese atribuite infecțiilor severe rezistente la antibiotice, de la 2.110 în 2021 la 2.202 în 2022.

Există indicii că cel puțin unele microbi implicați în infecțiile sanguine devin mai rezistenți la antibiotice, inclusiv bacteriile Klebsiella pneumoniae și E coli .

Raportul programului englez pentru monitorizarea utilizării și rezistenței la antimicrobiene (Espaur) arată că a existat o creștere cu 8,4% a numărului de prescripții de antibiotice între 2021 și 2022. Cu toate acestea, totalul este încă sub nivelul din 2019.

Datele din 2022 indică faptul că adulții peste 64 ani și sugarii sub un an au avut cea mai mare rată de infecții sanguine rezistente la antibiotice, iar ratele au fost mai mari și pentru comunitățile defavorizate.
Cine este mai vulnerabil

Procentajul infecțiilor sanguine care au fost rezistente la antibiotice a fost aproximativ dublu pentru grupurile etnice asiatice sau britanici asiatici -34,6%, comparativ cu grupurile etnice albe -18,7%.

„Există posibilitatea ca persoanele cu legături strânse cu comunitatea înainte și înapoi cu țările unde există riscuri mai mari de rezistență la medicamente să aibă mai multe șanse să aibă, în comunitățile lor, niveluri de rezistență la medicamente mai mari”, a afirmat Brown, adăugând că sunt necesare studii suplimentare pentru a verifica această ipoteză.

Raportul Espaur arată că persoanele cu infecții sanguine rezistente la antibiotice au o probabilitate de 19% de a muri într-o perioadă de 30 de zile, comparativ cu un risc de mortalitate de 16% pentru cei cu o tulpină care este sensibilă la antibiotice.

Raportul evidențiază și creșterea altor tipuri de infecții rezistente la antimicrobiene, cu o amplificare cu 23,2% a infecțiilor sanguine cauzate de un tip de ciupercă denumit candida între 2019 și 2022. Astfel de infecții au scăzut înainte de pandemie.

„Tratați antibioticele cu respect și vor fi acolo pentru a ne ajuta pe toți în viitor”, a declarat profesorul Jenny Harries.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu